Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare och gamla räddningen för Timråbo

Timrå har fått bostadsbrist.
Nu är över 99 procent av Timråbos lägenheter uthyrda. Tack vare pensionärerna – och invandrarna.

Annons

För tio år sedan stod 155 av Timråbos lägenheter tomma, hälften av dem i Tallnäs. Det kommunala bostadsföretaget gjorde stora förluster på ett allt för stort lägenhetsinnehav och allt för få hyresgäster. För att minska vakansgraden revs till och med ett par av höghusen i Tallnäs.

Men det var då. På senare år har bostadssituationen blivit en helt annan. Nu har Timrå plötsligt bostadsbrist.

– Det är en enorm förändring. Nu i mars hade vi 16 tomma lägenheter i hela kommunen. Det är mindre är en procent av våra totalt 1812 lägenheter, säger Timråbos vd Lotta Björklund.

Det har blivit allt svårare att komma över en hyreslägenhet i Timrå, och har man speciella önskemål får man vara beredd att stå i kö.

– Vi hade behövt fler lediga lägenheter. För de som söker bostad kan det vara svårt att hitta någonting i rätt storlek och område.

Skillnaden mot för några år sedan är bland annat invandringen. Om det inte vore för den ständiga strömmen av inflyttande invandare skulle kommunen ha tappat rejält i befolkningsantal de senaste tio åren, istället för att öka. Den 31 december hade Timrå 18 025 invånare. 1612 av dem är utrikesfödda.

Det märks också i invandrartäta Tallnäs. För tio år sedan hade området ett 70-tal tomma lägenheter. I dag är tre lägenheter outhyrda.

En annan viktig orsak till bristen på hyresrätter är pensionärerna.

– De bor kvar i egna bostäder längre upp i åldrarna nuförtiden, innan de flyttar till olika slags vårdboenden. Dessutom upplevs hyresrätter numera som ett bra alternativ av många äldre, när de inte längre vill eller orkar ta ansvar för ett eget hus eller en bostadsrätt, säger Lotta Björklund.

Mer läsning

Annons