Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos i busstrafiken råder i Timrå

/
  • Rätt nummer men fel buss. Det fick elever i Ljustorps skola erfara under gårdagen då de fick kliva av nästan två mil från skolan. Bakre raden från vänster: Mikaela Söderberg, Chaim Phoemphon, Cha Phoemphon, Karin Bergstedt och Felicia Nygren. Främre raden Fanny Andersson och Joel Nordell.

Sju skolbarna som skulle till Ljustorps skola hamnade på fel buss och fick kliva av i Stavreviken. — Bussen hade samma nummer som vi alltid brukar åka med, berättar Mikaela Söderberg som går i fem-sexan.

Annons
Problemen med bussarna i Timrå fortsätter och i skottgluggen sitter kommunens trafiksamordnare Ingrid Hassel som dagligen får ta mot arga samtal. Hon får nu ta konsekvenserna av de beslut som fattats av politikerna i kommunen. De befarade att kostnaderna skulle öka med 15 till 40 procent om inga förändringar i bussturlistan gjordes.
Ingrid Hassel fick tillsammans med en från länstrafiken uppgiften att göra ett underlag för den upphandling som nu gäller.
Direktiven var att spara på trafik där ingen eller väldigt få åkte, säger Ingrid Hassel.
Uppgifterna hämtas från bussbolagens resestatistik. Hon tog kontakt med alla skolor i kommunen. Detta för att anpassa busstiderna till elevernas skoltider. Sedan gjordes upphandlingen för ett och ett halvt år sedan.
Nu har det visat sig att det finns skolor som har ändrat sina tider och då stämmer inte bussturlistan. Det är sådant vi kommer att åtgärda.
Så sent som i går hade hon samtal med det bussbolaget som fått upphandlingen. Hon hade också en diskussion med bolaget om eleverna som hamnade på fel buss och fick kliva av nästan två mil från sin skola.
Den bussen var på väg till Sörbergeskolan och nog tycker jag att busschauffören borde sett att barnen inte skulle dit.
Merparten av barnen går i klass ett till tre och klev på bussen i Stavreviken och i Stavre.
Bussen gick upp mot Lögdö och svängde sedan ner mot Stavreviken och då frågade jag chauffören om han skulle köra till Ljustorp, berättar Mikaela Söderberg.
Svaret blev nej och barnen fick kliva av. Som tur var hade två av barnen med sig en mobiltelefon och kunde ringa skolan, som i sin tur skaffade fram en taxi.
I går kom också en skrivelse från Ljustorps lokala skolstyrelse. Där konstateras att många barn fick stå i skolbussen, att bussen släppt av barnen på fel sida väg 331.
De ska alltså gå över tungt trafikerad väg, skriver Tina Tjärnlund-Forslund ordförande i styrelsen och fortsätter:
Att busschauffören inte fått någon information om vägaren eller vilka turer han ska köra.
En fråga som bussbolaget ska informera sina förare om. Men det är sådant som hamnar hos Ingrid Hassel.
Jag får svara för allt som berör skolan, landstinget och länstrafiken. Kanske beror det på att mitt namn varit i tidningen.

Mer läsning

Annons