Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartlagda vandringsleder i skogarna

/

Arbetet startade för fem år sedan.
Nu är det klart och har resulterat i en vandrings- och fiskekarta.
– Det har varit skitroligt, säger stigfinnaren Elisabeth Nilsson.

Annons

Redan för 20 år sedan startade Elisabeth Nilsson sina vandringar i Ljustorpsskogarna. Då började letandet efter gamla kulturstigar i området.

– Det handlar framför allt om gamla fäbodstigar mellan torp i skogarna, förklarar Elisabeth Nilsson.

För fem år sedan så startade kartläggningen av de gamla skogsstigarna mer på allvar när Elisabeth, som representerar Naturskyddsföreningen i Timrå, tillsammans med Lena Liljemark, från Ljustorp socken ekonomisk förening, startade ett projekt finansierat med EU-medel.

Det är Leaderprojektet GPS i naturturism som nu resulterat i en vandrings- och fiskekarta där stigarna finns markerade. På vissa speciella utsiktsplatser finns det också GPS-kordinater som gör det lätt att hitta till smultronställena. Och det har blivit en hel del vandringsstråk i Ljustorpsskogarna som är markerade.

– Det är sammanlagt 37 stycken stigar som finns med på kartan, säger Elisabeth Nilsson.

I arbetet med att forska kring de gamla stigarna så har duon fått hjälp av Ljustorps Hembygdsförening. Med föreningens hjälp har man kunnat få fram historia kring vandringsstråken och Elisabeth själv har kunnat koncentrera sig på naturdelen av projektet.

– Jag har varit ute i skog och mark och letat, säger hon.

Av de 37 stigarna så har Elisabeth svårt att placera någon som favoritstig. Men "Värsta Getryggen" som en av stigarna vid väg 331 i höjd med Höglandbodarna kallas är en som många vandrare brukar ge kommentarer om. På vissa ställen är den bara metern bred med branta stup på båda sidor och det ger naturligtvis vandraren en hisnande upplevelse. Andra skogstråk som stigfinnaren från Ljustorp inte vill missa är vandringslederna längs Mjällådalen.

– De är jag väldigt förtjust i, konstaterar Elisabeth.

Under projektet så har man också fått oväntat och välkommen hjälp med att röja stigarna. Det var arbetslösa som via ett projekt på Skogsstyrelsen hjälpte till med det röjningsarbetet. Nu finns kartan till försäljning på olika platser men arbetet med att leta gamla kulturstigar kommer inte att sluta för det. Elisabeth Nilsson och Lena Liljemark kommer att fortsätta med arbetet på ideell basis. Och nöjd med resultatet är man verkligen.

– Det känns fantastiskt roligt och jag är jättenöjd med kartan vi fått till, säger Elisabeth Nilsson.

Mer läsning

Annons