Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD-politiker oroas över fokus på vinster i vården

/
  • Emma Henriksson (KD), ordförande i Riksdagens Socialutskott, besökte Timrå och Premicare som driver fyra vårdcentraler i länet.

Emma Henriksson (KD), ordförande i Socialutskottet i Riksdagen, besökte Timrå på måndagen.
Besöket föranleds av diskussionerna i länet om att begränsa vinstuttagen för privata vårdcentraler.

Annons

– Jag är väldigt oroad för utvecklingen i svensk primärvård där regeringen har valt att fokusera på vinster, i stället för att se hur vi ska förbättra förutsättningarna för att bedriva en bra primärvårdsverksamhet. Vi har inte råd att stänga dörren för alla som dem som vill satsa egen tid, egna resurser och egna pengar på att förbättra primärvården, säger Emma Henriksson.

Hon är ororad över utvecklingen i Västernorrland där den politiska majoriteten vill undersöka hur man kan begränsa vinstuttaget i primärvården, ett beslut som nu skjuts upp ett år. Henriksson menar att fokus i debatten i stället borde ligga på kvaliteten i vården.

– Vinsten är helt irrelevant. Frågan är hur vi använder skattebetalarnas pengar till en så bra verksamhet som möjligt. Gör du ett bra jobb så kommer det att generera ett överskott och det är en förutsättning för att kunna investera i verksamheten, säger Henriksson.

Under tisdagen besökte hon Premicare som driver fyra vårdcentraler i länet i Timrå, Söråker, Ljustadalen och Härnösand. Senare under dagen skulle hon fortsätta till Härnösand och även besöka Humanresurs som driver en privat vårdcentral i Örnsköldsvik.

Patrik Wreeby, delägare och verksamhetschef vid Premicare, var glad över besöket från Socialutskottet.

– Och framför allt är det roligt att Henriksson som är ordförande i Socialutskottet engagerar sig i frågan. Jag tycker det är roligt att de kommer ut till oss som privata vårdaktörer för att höra vår version. Jag hoppas att de här kontakterna kan utökas. Även de politiker som är emot vinster i välfärden är jättevälkomna att komma till oss så att vi kan ha en positiv dialog, säger Wreeby.

Mer läsning

Annons