Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att slunga biprodukter på Tynderö

Idén kom till under en vinterkurs för bisugna.
Nu står slungrummet färdigt och är klart att använda.
– Det är det första i regionen, säger Lars Åkerlund, mannen bakom honungsprojektet på Tynderö.

Annons

Tynderöbon Lars Åkerlund har hållit på med honungsodling i över 20 år. Den yrkeskunskapen ville han dela med sig och under vintern så startade han i samarbete med Tynderö bygdegårdsförening upp en kurs i biodlingens ädla konst. Och intresset för att bli hobbyodlare av den söta biprodukten var stor.

– Det har varit väldigt uppskattat, säger Lars Åkerlund.

Det var också under kursen som idén om ett gemensamt rum att ta hand om honungen väcktes. Lars Åkerlund förklarar att det är en stor investering för en hobbyodlare att ordna med ett slungrum där all utrustning finns.

– Det handlar ju om en investering på uppemot 40 000 kronor, förklarar han.

Nu fanns möjligheten att bygga ett slungrum i annexet till Tynderö bygdegård och rummet med den nya rostfria utrustningen blev klart i början av veckan. Pengar till projektet kunde bygdegårdsföreningen ordna genom ett bidrag från Leader Timråbygd. Två mindre rum i rummet bredvid den gamla snickarlokalen gjordes om till ett och där kan hobbyodlarna nu samsas om platsen.

– Det som underlättade bygget var att det redan fanns vatten och avlopp i lokalen, säger Lars.

De första gångerna behöver hobbyodlarna inte heller sköta allting själv. Lars Åkerlund sköter bokningarna av lokalen och sedan kan han vara till hjälp vid det första tillfället för att visa hur det går till att få fram honungen. I "Kladdverkstan" som Lars kallar slungrummet så kan man ordna med allting utom själva buteljeringen av den goda biprodukten.

– Det sköter man oftast hemma. Här häller man ner den silade honungen i en hink och en hobbyodlare med ett par tre kupor fixar det här på en dag, säger Lars.

Mer läsning

Annons