Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med bredband i Ljustorp till nyår

/
  • Den lilla brandstationen i Mellberg för Ljustorps frivilliga brandvärn är en möjlig knutpunkt för bredbandsfibern till Ljustorp.

Ljustorpsborna kommer att kunna få tillgång till bredband före årsskiftet om inget oväntat hinder försenar projektet ytterligare. Avsikten från kommunens sida har varit att anslutningen upp till skolan i Mellberg skulle varit klar till den 1 oktober, men utbyggnaden har försenats av olika skäl.

Annons
Själva ledningstuben, kanalen på fackspråk, i vilken fiberkabeln ska \"blåsas\" in finns nu på plats. Dragningen går från Stavreviken upp till Åsäng och över till Ljustorp där man landar i Mellberg.
Inom två veckor hoppas vi att kunna få jobbet med fibern klart, säger Magnus Ohlsson, projektledare för Servanets utbyggnad i Medelpad.
Sedan återstår anslutningarna av de enskilda abonnenter som vill ha snabbare och säkrare datoruppkoppling än vad som erbjuds med ett enkelt telefonmodem.
De som försenat projektet en del är att det är tre parter som ska vara överens om detaljerna. Förutom Servanet ingår kommunen och Telia i projektet.
Servanet har avser att göra en hopkoppling med Telias station i Mellberg. Möjligen hamnar den optiska fiberns kopplingspunkt i brandstationen i Ljustorp.
Vilken lösning det sedan blir för abonnenterna beror på vilket resultat som de pågående förhandlingarna ger. För de personer som bor norr om Mellberg kommer det att handla om ADSL, men för boende i Mellberg och längs vägen över mot Åsäng och vidare ner mot Stavreviken, finns möjlighet till ren fiberuppkoppling.
Under alla omständigheter är det viktigt att vi hittar en lösning snarast så att arbetena kan avslutas under det här året, säger Magnus Ohlsson.
Just nu ligger bollen hos Timrå kommun, anser Magnus Ohlsson.
En ännu obesvarad fråga är vilken lösning kommunen väljer för sträckan mellan Frötuna och Lögdö. Det troliga är att boende längs den vägen kommer att erbjudas ADSL, vilket är den mest ekonomiska lösningen när det handlar om ett fåtal fastigheter som ligger relativt lång ifrån varandra.
För skolan i Ljustorp är den kommande fibern efterlängtad. Här avser kommunen att installera ren fiber, vilket kommer att ge mycket snabb uppkoppling för datorer som används i undervisningen.

Mer läsning

Annons