Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med vilka som ska driva butiken i Ljustorp

/
  • Till hösten öppnar från vänster Jörgen Härén, Veronica Hägglund och Niclas Andersson en livsmedelsaffär i Ljustorp. Alla tre är full av förväntan och hoppas konsumenterna ska uppskatta sortimentet.

Tre personer med rötterna i Ljustorp kommer att driva landsbygdsbutiken när den står färdig till hösten. Der är Niclas Andersson, Jörgen Härén och Veronica Hägglund.

Annons
Det handlar om en unik satsning i dagens Sverige. Nya butiker växer upp som svampar, men då handlar det om lågpriskedjor som byggs på köpcentra i städernas utkanter. Här handlar det om en livsmedelsaffär som öppnar i glesbygd.
Det normala är att glesbygdsaffärer tvingas lägga ner på grund av dålig lönsamhet. Orsaken är ofta att befolkningen minskar och att köptroheten till den lokala butiken är dålig. I våras lade ICA-butiken i Ljustorp ner på grund av dålig lönsamhet.
Det fanns krafter som ville köpa affären, men ägarna sade nej. I stället kom en alternativ lösning och det var att bygga en helt ny affär.
EU hade beviljat pengar till en utbyggnad av Bygdegården på 200 kvadratmeter. I ansökan var det meningen att utbyggnaden skulle innebära att ett servicecenter etablerades dit invånarna kan vända sig när det gäller samhällsservice som bygglovshandlingar, bostadsbidrag, skatteärenden med mera.
Kontakter togs med ansvariga för EU-pengarna på länsstyrelsen som sade ja till utbyggnaden får användas till en butik.
Köpunderlaget i Ljustorp med omnejd uppskattas till 19 miljoner kronor räknat på 900 innevånare.
För att driva en affär med lönsamhet krävs att man handlar för cirka nio miljoner kronor.
Då krävs det att Ljustorpsborna i genomsnitt handlar för 200 kronor i veckan. Och intresset verkar stort. Ett möte anordnades i april och då kom 100 personer som krävde att en ny butik skulle öppnas.
Ljustorps Bygdegårds ekonomiska förening som äger fastigheten hade under gårdagen ett sammanträde där man godkände att hyra ut lokalerna med inventarier till de tre som nu ska driva butiken.
Det finns många idéer och tankar hur vi ska driva butiken, säger Niclas Andersson. Men det är sådant vi måste sätta oss ner och diskutera tillsammans med föreningen innan vi gör något.
Man kommer att driva den nya affären i bolagsform och allt är klart med banker. Däremot räknar ingen av de tre med att kunna försörja sig helt på försäljningen.
Inte fullt ut, man får väl försöka ha lite andra grejer på gång vid sidan om. I alla fall under den första tiden. Vi ser verkligen fram mot detta. Det ska bli spännande.
När invigningen sker är ännu inte klart. Just nu pågår bygget för fullt uppe i Ljustorp.

Mer läsning

Annons