Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen missade överklagningstiden

Byggnadsnämnden i Timrå lämnade sitt överklagande till länsrätten för sent. Vilket betyder att länsstyrelsens beslut att tillåta en 3G-mast i Rosböle gäller.

Annons
Den var den 9 december 2004 som byggnadsnämnden beslutade att avslå ansökan från 3G Infrastructure Service AB. Bolaget överklagade beslutet till länsstyrelsen som undanröjde kommunens beslut och gav klartecken till mastbygget.
Länsstyrelsen stödde sitt beslut på ett ärende som avgjorts i regeringen 1999. I det beslutet beviljades ett bygglov för ett torn och en bod 75 meter från närmaste bostadshus.
Den aktuella bygglovsansökan gäller två teknikbodar och en 72 meter hög mast. Enligt kommunens egna riktlinjer krävs ett avstånd på 300 meter för en mast som är högre än 40 meter.
Fem fastighetsägare som bor mindre än 200 meter från den planerade masten i Rosböle har motsatt sig en byggnation.
Kommunen ville att länsrätten skulle undanröja länsstyrelsens beslut. Bland annat med hänvisning till kommunens riktlinjer. Byggnadsnämnden sade i sitt överklagande att i regeringens beslut fanns inga kommunala riktlinjer att ta hänsyn till.
Anledningen till 300 meters gränsen i Timrå, är att kommunen anser det viktigt att ta hänsyn till allmänhetens oro för strålning.
Överklagningstiden är tre veckor från det att länsstyrelsen tar ett beslut. Kommunens överklagande kom in först efter cirka fyra veckor. Nu överväger Timrå kommun att överklaga beslutet om att den tidigare överklagan kom in för sent.
En av anledningarna till att överklagandet kom in för sent beror på att det inte kunde skickas innan byggnadsnämnden hade haft sitt sammanträde och tagit beslutet om att överklaga.

Mer läsning

Annons