Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens affärer ska granskas

Timrå är en av tre kommuner som ska synas extra noga av Konkurrensverket.
– Det här är ett nytt sätt för oss att jobba. I stället för att granska enskilda upphandlingar blir en granskning på system- och strukturnivå, säger Mathias Lassinantti Jansson på Konkurrensverket.

Annons

I en skrivelse till kommunen meddelar Konkurrensverket att Timrå kommun valts ut för en fördjupad granskning. Myndigheten har begärt att få ta del av bokföring som gäller räkenskapsåren 2013 och 2014.

Två andra kommuner kommer också att granskas. Dessa är Gnesta och Alvesta.

– De flesta har vi valt ut för att de dykt upp i vår omvärldsbevakning, säger Mathias Lassinantti Jansson, som ansvarar för granskningen av Timrå.

Konkurrensverket har bland annat fått upp ögonen för Timrå efter en miljonaffär som Timråbo AB gjorde med ett hissföretag 2013.

Sundsvalls Tidnings granskning visade att köpet skedde i strid med regelverket för hur en offentlig upphandling ska gå till och affären hamnade också på Konkurrensverkets bord. Myndigheten konstaterade att Timråbo hade gjort en otillåten direktupphandling. Förra året köpte kommunen också hundratals surfplattor till skolorna, utan upphandling. Något som uppmärksammad av Dagbladet.

När den övergripande granskningen kan vara klar vet inte Konkurrensverket i dagsläget.

– Det här är ju nytt för oss och det är ett omfattande material som ska gås igenom.

Mer läsning

Annons