Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstveckor med humor

/
  • De fyra konstnärerna och några delar av det som ställs ut. Från vänster: Nina Svensson, Stig Sjölund, Stina Högkvist och Johanna Uddén.
  • Elisabeth Oxelhöjd och Pernilla Eurenius representerar kommunen och Café Inbetween, två samarbetspartners i utställningsprojektet.

Årets stora konsthändelse i Timrå närmar sig. Det är en fyrdelad installation som är Timrås eget bidrag till Kulturhuvudstadsåret.

Annons

Det är en konsthändelse med dignitet som under en tid har förberetts på torget i Timrå.

En kraftfull satsning på samtidskonst som ser till att även Timrå kommun kommer med i Kulturhuvudstadsårets utbud.

Kommunen har fått möjlighet att lyfta fram orten Timrå genom fyra rikskända konstnärers skapande.

– Det är första gången som fyra väl etablerade konstnärer som alla har anknytning till Timrå och Medelpad kommer hem och ställer ut samtidigt, förklarar Elisabeth Oxelhöjd, kommunens kultur- och fritidssamordnare.

Elisabeth är entusiastisk över de mångsidiga kulturveckorna som Timråborna har att se fram emot.

Utställningen är årets stora konsthändelse i Timrå kommun.

De fyra konstnärerna är Stig Sjölund, uppvuxen i Laggarberg. Nina Svensson och Johanna Uddén som båda har bott i Timrå och Stina Högkvist som har rötter i Indal.

Alla bor på andra orter. Stig har varit professor vid konsthögskolan i Umeå. Stina är konsthistoriker och curator i Oslo.

Johanna är konstvetare och curator och har drivit egen konsthall i Uppsala. Nina är konstnär och forskare verksam i Stockholm.

De fyra skapar var sin installation i två tillfälliga baracker på torget i Vivsta. Resultatet är ett utställningsrum med en yta av cirka sex gånger nio kvadratmeter.

Det gemensamma namnet på utställningen är "Östrandvivstavarvbadhuset".

– Det blir anarkistiskt och roligt. Den som ser utställningen får både historielektioner och framtidsvisioner med udd och humor, bedömer Elisabeth Oxelhöjd medan den fyrdelade installationen växer fram.

Utställningen invigs på lördag och pågår sedan i tre veckor. Föreläsningar och en rad andra aktiviteter ordnas i anslutning till utställningen.

Där finns ett ambitiöst program med aktiviteter, workshops och föreläsningar som vi får anledning att återkomma till.

Café Inbetween ligger nästgårds med utställningslokalen. Där kommer bland annat alla föreläsningar att äga rum.

Mer läsning

Annons