Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver Timrå kommun på 170.000 kronor

För drygt ett år sedan krävde gode mannen för 34-åriga Catarina Stiernström ersättning för att kommunen tagit ut för hög hyra. Kommunen har svarat med tystnad.

Annons
Totalt rör det sig om cirka 170 000 kronor som Catarina Stiernström har betalat för mycket i hyra, under en tioårsperiod. Felet upptäcktes när Hyresgästföreningen på uppdrag av socialförvaltningen gjorde en mätning och en bruksvärdesbedömning. Det visade sig då att hyran var nästan 1 500 kronor för hög i månaden.
Felet upptäcktes redan 2003 och i november samma år sänktes hyran till rätt nivå. Catarina Stiernström lider av retts syndrom, som gjort henne gravt handikappad. Hon klarar sig inte utan hjälp och kan inte själv ta kontakt med omvärlden.
Sedan 1992 har hon hyrt ett rum i gruppboendet på Cirkelvägen.
Gode mannen har varit i kontakt med Timrå kommun och krävt att hyran ska rättas till tio år tillbaka i tiden.
Svaret jag fick var att man kan sträcka sig två år tillbaka i tiden men att jag då måste vidta rättsliga åtgärder.
Lars Wilhelmsson på kommunen som handlägger ärendet tror att gode mannen missuppfattat informationen i samband med träffen.
Vi sade att vi måste göra en grundlig utredning innan något beslut kan tas, säger han och lovar nu att skynda på ärendet. Och på frågan varför Catarina ska behöva vänta så länge på besked svarar han:
Vad vi kände är om det är fler personer berörda
Socialnämndens ordförande Jan Norberg (s) känner till frågan, men inte enskilda fall. Och på frågan om det är acceptabelt att behöva vänta över ett år på besked om återbetalning när det är konstaterat att hyran var fel svarar han:
Nej inte om det är en så enkel fråga, om det inte är något annat som inte jag känner till.
Förbundsjurist Susanna Skogsberg, på Hyresgästföreningen i Stockholm är glasklar.
Det finns allmänna preskriptionstider, säger hon och fortsätter:
Om hyresgästen bor kvar är det tio år bakåt. Om man har avflyttat är det två.
Det är mer än vad jag vet, säger Lars Wilhelmsson, som fått uppgifter om tre års retroaktivitet av en kollega.
Detta måste vi kolla upp, det är klart att vi ska följa lagen.
I mars 2004 skrev gode man ett brev till socialnämnden i Timrå. Där ställdes kravet och något svar har ännu inte kommit.
Jag var dit i fjol vår, skulle ha ett nytt möte i höstas, säger gode man. Men jag har fortfarande inte hört något. Jag tycker det är lite slött.
Vi lovade att höra av oss så fort vi hade något att komma med, säger Lars Wilhelmsson.
Det visade sig när kontrollmätningen gjordes att kommunen tagit hyra för gemensamhetsutrymmen, vilket man inte får göra. Däremot går det att räkna fram ett bruksvärde, det vill säga att det finns möjligheter till matlagning, tvätt osv. Detta har gjorts med hjälp av hyresgästföreningen och den nya hyresnivån fastställdes efter detta.
Från kommunens sida har man hävdat till gode man att det troligen är frågan om ett nollsummespel. Det vill säga att bostadsbidraget ska sänkas när hyran sänks. Något som gode man anser är ett konstigt synsätt.
Enligt gode mans handlingar framgår det att bostadstillägget minskat med cirka 100 kronor, efter att hyran sänktes med 1 500 kronor.
Om hyran betalas tillbaka retroaktivt menar gode man att bostadsbidraget får regleras mellan hyresgästföreningen och bidragsmottagaren.
Det som komplicerar ärendet ytterligare för kommunen är att man i sin tur hyr av Timråbo. Dessutom tog kommunen över huvudmannaskapet 1995 från landstinget. Och kravet sträcker sig till 1993.
Slutnotan kan bli hög. På gruppboendet på Cirkelvägen finns ytterligare tre som betalat för hög hyra. Från dessa har ännu inget krav om återbetalning kommit.


Fakta om Retts syndrom
Retts syndrom är en komplex utvecklingsstörning som leder till en kombination av svåra funktionsstörningar. Sjukdomen i sin klassiska form finns i stort sett bara hos flickor/kvinnor. Symtomen börjar visa sig vid 1 - 1,5 års ålder hos flickor som fram tills dess uppfattats som normalt utvecklade.
Källa:Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons