Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalet räknas om i Timrå

Året kyrkoval i Timrå församling ska räknas om. Det beslutet har Svenska kyrkans valprövningsnämnd fattat och meddelat stiftsstyrelsen i Härnösand. Ett formellt fel begicks när kyrkofullmäktige glömde att meddela stiftsstyrelsen att man beslutat minska antalet ledamöter i fullmäktige.

Annons
Det var i oktober i fjol som Timrå kyrkofullmäktige beslutade att antalet ledamöter efter valet 2005 skulle vara 25 istället för 29 som man då hade.
Av någon anledning missade församlingen att skicka beslutet till stiftsstyrelsen. Enligt kyrkoordningen ska en ändring av antalet ledamöter fattas i fullmäktige senast den 1 februari det år som valet ska hållas. Samma ordning säger också att stiftsstyrelsen omedelbart ska underrättas om ett sådant beslut.
Utan detta räknade stiftsstyrelsen med att fullmäktige i Timrå församling skulle bestå av 29 ledamöter. Rösträkningen var klar i början av oktober då stiftsstyrelsen också avslutade röstsammanräkningen och valet.
Folkpartisten Par-Arne Johansson, vice ordförande i kyrkofullmäktige, överklagade till kyrkans valprövningsnämnd och har nu alltså fått rätt. Församlingen har också tillstyrkt bifall till hans överklagande, eftersom den mindre församlingen blir mer lätthanterlig och fyra arvoden billigare per år.

Ingen maktförändring
Omräkningen innebär att de som räknades in som de fyra sista ledamöterna nu med all sannolikhet blir ersättare istället.
Det innebär dock ingen maktförskjutning där posk, c och fp behåller ett mandats övervikt, 13 mot socialdemokraternas tolv. Posk står för politiskt oberoende i svenska kyrkan.
Socialdemokraterna förlorar två av de mandat de fick när stiftet räknade fram 29 namn. De två sist valda är Britt-Inger Bergqvist och Ingrid Andersson.
Posk förlorar ett, Viktor Bengtsson och centern ett, Lise-Lott Eriksson. Dessa blir nu suppleanter istället.
Om det inträffade hade varit av sådan art och omfattning att det skulle ha kunnat påverka själva valutgången totalt, så hade kyrkoordningens bestämmelser om omval tillämpats. Nu bedöms fadäsen att inte meddela stiftsstyrelsen om fullmäktiges beslut att låta krympa sig till 25 ledamöter som ett mindre allvarligt fel som kan rättas genom en omräkning av rösterna som avgavs vid valet.

Mer läsning

Annons