Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till permanent camping på Åstön

/

Länsstyrelsen går på Naturskyddsföreningens linje och upphäver Timrå kommuns beslut att ge dispens för campingen i Skeppshamn.

Annons

I tio år har Lars Berntzén drivit Skeppshamns café och camping. Timrå kommun har gett verksamheten dispens från strandskyddet, men Naturskyddsföreningen överklagade beslutet till Länsstyrelsen, som förra året upphävde strandskyddsdispensen vid området. Men det beslutet fattades utan att Lars Berntzén gavs möjlighet att yttra sig och ärendet fick tas om igen.

För en vecka sedan kom Länsstyrelsens nya beslut som återigen upphäver miljö- och byggnämndens beslut.

– Vi kommer att överklaga det sista länsstyrelsebeslutet till Mark- och miljödomstolen, blir det samma resultat där, då lägger vi ner. Men vad händer här ute då? säger Lars Berntzén, ägare till Lotstornet Åstön AB.

Läs också: Företagare väntar på ödesbesked

Han ser två alternativ.

– Antingen är vägbommarna öppna eller stängda. Är bommarna öppna blir det mer vildcamping utan kontroll, då kommer de precis som de gör nu, att ställa sig så nära stranden som möjligt för att få bästa havsutsikt, säger han och fortsätter:

– Alternativ två är att man stänger bommarna, som länsstyrelsen beslut var förra gången, då fick det inte inom strandskyddat område vara någon parkering heller, säger han.

Hur går det då för campingen?

– Vi lägger ner, då går det inte ha någon camping om strandskyddet är så hårt, säger han.

Nu hoppas Lars Berntzén på att Skeppshamn ska bli ett så kallat LIS-område, Landsbygdsutveckling i strandskyddade områden.

– Då gäller inte strandskyddsbestämmelserna på samma sätt, säger Lars Berntzén.

Större delen av Skeppshamn ligger inom strandskyddsområdet och campingen ligger mellan 60 och 110 meter från vattnet. Enligt Naturskyddsföreningen ligger det inom gränsen som är på 200 meter.

– Det är en liten chans att man kommer att förändra beslutet eftersom strandskyddsreglerna är så pass starka, säger Bengt-Göran Norlin, ordförande Naturskyddsföreningen om länsstyrelsens beslut.

Nu har Lars Berntzén tre veckor på sig att överklaga Länsstyrelsens beslut.

Läs också: Miljöpartiet positivt till utökat naturreservat på Åstön

Mer läsning

Annons