Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läraren drog undan stolen – elev fick hjärnskakning

Grundskoleleven skulle ta upp sin penna som låg under bänken.
Då drog läraren undan stolen.
Det resulterade i att eleven slog i bakhuvudet och fick hjärnskakning.

Annons

ST har tidigare berättat om att barn- och elevombudet vid Skolinspektionen beslutat att Timrå kommun ska betala skadestånd till en elev som utsatts för kränkande behandling.

Nu har Sundsvalls Tidning tagit del av Skolinspektionens beslut. Där framkommer att eleven drabbades av hjärnskakning efter det att läraren dragit undan stolen så att eleven ramlade baklänges och slog bakhuvudet i golvet.

Det inträffade när eleven skulle försöka ta upp en penna som hen tappat. Pennan hade rullat under bänken och i ett försök att ta upp den så lutade sig eleven på stolen. Då ska läraren ha sagt till eleven och sitta ordentligt. Sedan ryckte läraren undan stolen och eleven föll handlöst baklänges.

Efter det så satt eleven under bordet och grät. Då ska läraren ha sagt, "rätt åt dig, det förtjänade du. Det var ditt eget fel, sitt och gråt du".

Detta skedde i våras och rektorn fick kännedom om händelsen två dagar efter det hade inträffat. Rektorn rapporterade då om det inträffade till barn- och utbildningsförvaltningen.

Nu har barn- och elevombudet meddelat sitt beslut i ärendet. Timrå kommun ska betala skadestånd på 15 000 kronor till eleven.

Under utredningen har skolinspektionens tagit fasta på att händelsen ägde rum inför andra elever samt att kränkningen fortsatte verbalt efter det att eleven fallit och gjort sig illa.

Eftersom skolan och kommunen har utrett ärendet så avstår barn- och elevombudet från fler ingripanden. Läraren har satts ur tjänst och arbetar inte längre inom skolan i Timrå kommun.

Mer läsning

Annons