Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarkritik mot utarmande budget i Timrå

/

Lärarna vid Timrås skolor blir allt mer kritiska mot vad man anser är en stadig utarmning av skolornas resurser. Det budgetförslag som kommunstyrelsen nu lägger fram för godkännande i fullmäktige är en fortsättning på knapphetens allt stenigare stig, anser lärarfacken.

Annons
Lärarna har årligen protesterat mot verksamhetsplanerna för kommunen. Man anser att utbildning är en lågt prioriterad sektor i Timrå. Vid den senaste MBL-förhandlingen om budget och verksamhetsplan för åren 2006-2008 reserverade sig företrädarna för Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Skolledarförbundet i Timrå:
"Uppmaningen till politikerna är klar: öka anslaget till barn- och utbildningsförvaltningen så att vi resursmässigt kraftigt närmar oss nivån i övriga kommuner i Västernorrland!"
Förbunden visar på den statistik som finns tillgänglig från Statistiska centralbyrån. En jämförelse mellan Timrå, Sundsvall och Ånge visar på stora skillnader i resurser, utslaget per invånare med hänsyn tagen till respektive orts befolkningsstruktur.
Barn och utbildningsnämnden i Timrå ligger nästan 800 kronor lägre än statens bedömning av normalbehovet. Sundsvall däremot hamnar på 750 kronor mer än statens bedömning och Ånge hela 3 175 kronor mer.
Det verkar som om de som styr i Timrå fått för sig att skolan under lång tid haft för mycket pengar att röra sig med. Trots att 2006 är ett valår då man som vanligt kommer att framhålla skola, vård och omsorg som de prioriterade områdena så minskar i praktiken resurserna till Timrås skolor.
Det säger läraren Per Mickelsson vid Timrå gymnasium, som varit fackligt ombud för LR i många år.
Det är ju märkligt att en bruksort som Timrå inte prioriterar skolan högre. Det som behövs är ju bra utbildning när eleverna inte kan få jobb på bruket direkt efter avslutat skola, som fallet en gång var.
Han anser att alla områden inom skolan fått pruta för att rymmas i de allt snävare ramarna. Det gäller alla områden och alla personalkategorier.
Den dag då det brakar ihop, vad händer då? Om föräldrar inser att deras barn kan få en bättre utbildning inne i Sundsvall? Dom har ju rätt att välja skola och om Timrå tvingas köpa dyrare platser i Sundsvall så undergräver man ju ekonomin för Timrås skolor än mer.
Enligt SCB:s statistik för 2004 så halkade Timrå ner från en dålig 255:e plats bland landets 290 kommuner till 273:e plats. Nu riskerar vi att hamna ännu lägre på listan över kommunernas satsningar på barn- och utbildningsområdet, säger Per Mickelsson.

Mer läsning

Annons