Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larvernas seger över häggarna

/
  • Larverna håller ihop i kolonier och gör ett gemensamt spinn för skydda sig mot angrepp och uttorkning.

Spöklika står häggarna i Tynderö insvepta av häggspinnmalens larver. På nära håll ser man de cirka två centimeter långa krypen släppa ut mer och mer tråd ur sina munnar samtidigt som de kaläter grenarna.

Annons
I början av juli kommer malarna att kläckas, deras främre ljusa vingpar är svartprickigt, påminnande om larvernas teckning, medan de bakre är ljusbruna. Alla vingar är fransade i kanterna. Men innan dess kommer häggarna nästan att försvinna i nätkonstruktionerna, som av en del beskrivs som exotiska silkeskonstruktioner och av andra som helsnuskigt.
Angreppen är inget som häggarna dör av, ofta kan det komma nya blad senare under sommaren. Fast om larverna härjar alltför många somrar i rad kan de ta knäcken på träden.
På latin heter angriparen Yponomeuta evonymella, döpt av Linné 1758. Erfarenheten visar att för det mesta kommer parasitsteklar och gör slut på larvernas kalasande efter något år. Det finns biologiskt bekämpningsmedel att köpa men det finns även de som lyckosamt kastat sig över angriparna med såpvatten. För att inte utbredningen ska bli alltför stor går det också att tidigt klippa bort grenar som ockuperats av larverna. Dåligt väder är ytterligare en faktor som kan begränsa härjningarna i häggarna.
Det är efter parningen som honan lägger sina ägg på yngre kvistar, de bildar klumpar med ett 60-tal ägg i varje som påminner mycket om trädens bark i färgen. Sedan kläcks äggen under hösten men de små larverna övervintrar ändå där inne och ger sig inte ut förrän efter blomningen.
En egenhet är att larverna håller ihop i de kolonier som de föds i och spinner ett gemensamt skyddsnät för att ingen ska komma åt dem och för att klara torkperioder. När området är avbetat förflyttar de sig till grönare trakter. Fullmogna förpuppas de och bildar vita kokonger som malarna färdigutvecklas i.

Mer läsning

Annons