Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledsagarservicen i Timrå är en...

Ledsagarservicen i Timrå är en uppskattad tjänst som många hoppas ska bli permanent.
— Lägger man ner den här verksamheten ställer jag mig på torget och skriker av ilska, säger Margit Andersson.

Annons
Två gånger i veckan får hon chansen att komma ut tack vare ledsagare. En gång för att handla och en gång för att kunna promenera.
Läkaren har förbjudit mig att gå ut själv eftersom jag ser så dåligt. Vid sex tillfällen har det varit mycket nära att jag skulle ha blivit påkörd av bilar.
Även när hon ska på affären tycker hon det är viktigt med hjälp. Det handlar om att hitta varorna i butiken.
Sedan hjälper dem mig med att läsa priser och se på bäst före datum.
Efter årsskiftet har ledsagarservicen fått egna lokaler högst upp i centrumhuset. Verksamheten som startade under februari 2003 drivs som ett försöksprojekt. Detta ska utvärderas i maj. Oron finns att verksamheten inte permanentas.
Sex anställda finns för närvarande. Men dem flesta är arbetssökanden som sysselsätter sina dagar med att hjälpa äldre och handikappade. Dem får också chansen att lära sig skriva jobbansökningar och leta jobb över internet.
Någon brist på sysselsättning finns inte. Under en vecka görs mellan 200 till 250 olika insatser. Det kan handa om promenader, handling, sjukhusbesök och andra ärenden som människor behöver hjälp med.
Ett krav är att dem vi hjälper att handla ska följa med, säger Åsa Tingelöf, som är anställd som handledare, men även hjälper till som ledsagare. Dessutom är det mesta helt gratis för den som beställer hjälpen.
Det är endast i samband med sjukhusbesök som vi tar ut en avgift på 30 kronor dit och lika mycket hem. Det beror på att vi vill vara två personer om något skulle inträffa.
Det kan handla om att personen som får hjälp behöver gå på toaletten. Det blir svårt för en enda person att både lyfta och hjälpa till med kläder.
Man ska komma ihåg att ledsagarna inte är utbildad sjukvårdspersonal.
Och det har inträffat flera andra situationer där det visat sig vara nödvändigt med två personer. Som till exempel om någon snubblar och ramlar.
Dagligen får ledsagarna kvitto på att dem behövs. För många Timråbor är det veckans höjdpunkt när dem får chansen att gå ut.
Det finns väldigt många människor i Timrå som behöver hjälp men inte har någon anhörig. Ofta får vi samtal från barn som flyttat om att dem har en mamma eller pappa som bor ensam men inte kommer ut. Även hemtjänsten brukar berätta vilka som behöver hjälp av oss.
Det är dock inte frågan om att någon vårdinsatts som ska göras. Framförallt handlar det om att skapa social förutsättningar för äldre och handikappade.
Detta här är en meningsfull sysselsättning för arbetssökande. Dem känner att det är en vettig uppgift. Dessutom stärks dem mentalt när dem får så mycket tacksamhet tillbaka från dem som använder ledsagare.
Något som Margit Andersson med skärpa skriver under.
Jag utgår från att man inte satt igång ledsagarservicen för att sedan bara säga nej. Det här är viktigt för mig och många andra att verksamheten får vara kvar.Mer läsning

Annons