Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven ryter till mot tiggeriutspel

/

Nu svarar S-ledaren Stefan Löfven på Per-Arne Frisks tiggeriutspel.
– Det finns inget som styrker att det är organiserat, säger han till Aftonbladet.

Annons

På fredagen gick socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S) ut med sina åsikter om tiggare i Dagbladets kampanj #kandulova.

– Jag har noterat att det verkar vara en viss organisation, sa han till Dagbladet om det växande fenomenet på Timrås gator.

Han följde upp uttalandet med en uppmaning till allmänheten att sluta skänka pengar.

– Jag anser att om de har problem ska de vända sig till socialtjänsten. Jag tror att vi får bort problemet om vi är konsekventa och inte lägger i pengar.

Men att organiserade ligor utnyttjar tiggare sågas av regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur (KD) – som kallar det ett "rykte som påstås gång på gång".

Under sin valupptakt i Örnsköldsvik på lördagen fick Stefan Löfven frågor om han tycker det är okej att uttrycka sig som Frisk.

– Nej, det är därför vi ska vara tydliga med vad som gäller. Inom S så gäller att de här människorna är väldigt, väldigt utsatta och de ska hjälpas, sa S-ledaren till Aftonbladet.

Löfven tillade att "vi vet vad som gäller i partiet" och att frågan "nu ska hanteras lokalt".

– När man ser människor sitta på gatan här i Sverige, långt borta ifrån sitt hem, då förstår vi att de inte gör det för att det är kul. Det kan självfallet finnas någon som utnyttjar detta och då ska man hantera detta, men fattigdom är fattigdom, sa han till tidningen.

Dagbladet har sökt arbetarekommunens ordförande Björn Könberg för en kommentar.

Mer läsning

Annons