Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönerna klara för 400 kommunalare i Timrå

/
  • Från vänster Lena Tengerström, Mona Olsén och Yvonne Nordin som sitter och kontrollerar att medlemmarna fått rätt lönepåslag.

Nu är lönepåslaget klart inom barn- och utbildning klart för samtliga anslutna till kommunal i Timrå. Det handlar om cirka 400 personer där samtliga får ett påslag på 490 kronor i månaden, räknat på en heltid.

Annons

Detta trots att det ska tillämpas individuell lönesättning. Kommunals ordförande i Timrå Lena Tengerström, säger att det beror på arbetsgivaren.

– Jag tycker man har behandlat vår arbetskår väldigt nonchalant, säger hon.

Den centrala uppgörelsen innebär att den nya lönen ska räknas från och med 1 april i år. Vilket i praktiken betyder att samtliga som har en fast anställning i kommunen inom det aktuella avtalsområdet från retroaktiv lön från 1 april. Om allt fungerar ska den nya lönen betalas ut i denna månad.

Att det tagit så lång tid beror också på arbetsgivaren menar Kommunal.

– Meningen var att alla våra medlemmar skulle ha haft ett lönesamtal med rektorn inom respektive skolområde. Detta skulle ha varit klart sista mars. Och på vissa håll har det här fungerat bra. Men en del skolområden höll inga lönesamtal och skulle vi vänta in det, hade lönerna knappast blivit klara i år.

Och det är här som facket anser att det agerats nonchalant från vissa håll. Något som enligt Lena Tengerström innebar att det inte fanns tillräckligt med underlag för att förhandla.

– Vårt enda val var att gå in och kräva ett generellt påslag för samtliga våra medlemmar.

Under onsdagen satt facket och gick igenom samtliga lönelistor för att kontrollera att medlemmarna får rätt lön.

Mer läsning

Annons