Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF vill satsa på gröna jobb i valrörelsen

/
  • Stig Wiklund, Stig Högberg och Nils Henrik Eriksson i LRF-distriktet och Timrå-avdelningen lobbar för gröna jobb inför nästa års riksdagsval.

– De gröna näringarna skapar många arbetstillfällen i vårt land och med en satsning på dessa kan ytterligare ett stort antal nya jobb skapas. Det var budskapet när LRF-distriktets ordförande och regionchef presenterade förbundets kampanj inför riksdagsvalet nästa höst.

Annons
I vår del av landet, Västernorrland och Jämtland, har vi sett vilken betydelse de gröna näringarna haft under senare år. Det gäller turismen, som fortfarande är i sin linda, men där det finns 30 gårdar som erbjuder Bo på lantgård. Det gäller landsbygdskaféerna som det nu finns 14 av. Och Maskinringen som är en kooperativ sammanslutning som omsätter tio miljoner årligen just nu.
Det framhöll ordföranden i LRF Västernorrland, Stig Högberg när förbundet på måndagen gick in i 2006 års valrörelse.

Bioenergin
De senaste årens utveckling på energiområdet ger stora möjligheter till ännu fler gröna jobb. Det handlar om allt från värmeanläggningar till framställning av biobränslen för fordon. Biobränsle med skogsavfall som råvara är en spännande utsikt för de nordliga länen, menade han och förbundets regionchef Stig Wiklund.
Vi har ju inte förutsättningarna med jordbruksgrödor som bas för etanolframställning, men den forskning med skogsråvara som utgångspunkt lovar gott, ansåg Stig Wiklund.

Energisamordnare
För att understryka allvaret i sina önskemål om fler gröna jobb går LRF in med 250 miljoner kronor för riket totalt fram till 2010.
Vi kommer att ha en regional coach anställd från nästa år för att samordna de många satsningar och idéer som finns i bygderna, sa Stig Wiklund.
De gröna frågorna är i dagsläget inte partiskiljande när det gäller de som LRF tar upp i sitt program. Det handlar om sysselsättning i glesbygd och på mindre orter, och ett minskat oljeberoende för drivmedel och uppvärmning av hus.
Vi kommer att uppvakta alla partier och betona de gröna jobbens betydelse, utan att ta ställning för något visst parti, sa Stig Högström.

Mer läsning

Annons