Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad oscarsgala i Tynderö

/
  • Arrangörsgeneralen Anders Sälvin kunde nöjd konstatera att borden fylldes med surströmmingsätare när Oscarsgalan arrangerades för första gången i Tynderö

Göte Eriksson blev årets Fena i Tynderö. Han fick utmärkelsen i samband med Oscarsgalan i Tynderö. Ett pris som delades ut för första gången under en fest som också hölls för första gången.

Annons
Vid 15-tiden under lördagen spred sig den välkända doften av surströmming vid hembygdsgården i Tynderö. Burkarna hade öppnats och stod placerade på borden utanför den gula stora byggnaden. Arrangörsgeneralen Anders Sälvin gick oroligt omkring och funderade om det skulle komma tillräckligt med folk.
För att vi ska kunna säga att det är lyckat behövs minst 200 gäster, sade han och blickade ut över området där det fanns lite drygt 50 gäster när klockan slagit tre.
En dryg halvtimme senare kunde han andas ut. Då fanns det mer än 200 gäster som löst in sig för att delta i hembygdsföreningens firande.
Nu känns det bra, konstaterade han.
Många hade förstås valt att avvakta om det blev vänder att sitta ute i. Och bättre väder för surströmming kunde det knappast bli. 17 grader varmt, lite molnigt och en svag vind som höll flugorna borta.
Här satt ung som gammal och menyn tilltalade nog alla. Merparten valde förstås surströmmingen som var levererad från det lokala salteriet, några stenkast från familjefesten. Den som inte ville smaka årets strömming kunde välja mellan hamburgare eller kyklingwook. En som tog det sistnämnda var Lise-Lott Åkesson:
Det är grannen som wokar och då vet jag att det är väldigt gott, sade hon.
Bakom hembygdsgården stod Lennart "Lidas" Lidholm och kokade potatis. Och det gick åt en hel del.
Jag har nog kokat 120 kilo och titta vilken fin kvalité den har, bedyrade han.
Även potatisen var levererad från en lokal odlare.
Under hela festen bjöds det på musik och sång både för gammal och ung. Och lite allsång blev det också. Mest aktivitet var det nog när barnunderhållningen hölls. Det blev rena rama gympapasset till musik och sång av Smultron & sång.
Till sist var det dags för prisutdelningen. Inte ens pristagaren var informerad så Göte Eriksson fick ta mot utmärkelsen Årets Fena, var han både förvånad och glad.
Det här är ett pris som vi delar ut till någon som gjort något extra för bygden, berättade Anders Sälvin. Göte Eriksson är bysnickaren som alltid ställer upp.
Priset är träskulptur med strömmingar på toppen är gjord av konstnären Ulf Paulo. Meningen är att hembygdsföreningen varje år ska dela ut skulpturen som är ett vandringspris.
Satsningen på en Oscarsgala i Tynderö var ett försök och en vilja från Hembygdsföreningen att ordna något nytt i Tynderö. Föll det väl ut så är meningen att familjefesten ska bli ett återkommande arrangemang. Och sett till lördagens tillströmning av gäster, så talar allt för en gala även nästa år.
Visst är det trevligt när både unga och gamla kan umgås så hör, tyckte Anders Sälvin.Mer läsning

Annons