Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M som i Mnemosynefjäril

/

Fjäriln vingad syns i Medelpad Den har en vingbredd på 60 millimeter, är vit och har delvis transparenta vingar med mörka vingribbor och svarta fläckar. Medelpads landskapsinsekt Mnemosynefjärilen är fridlyst i hela landet och finns endast på ett fåtal platser i Sverige.

Annons
Den ovanliga fjärilen fick sitt svåruttalade namn av Linné.
Egentligen så hörs nästan inte m, säger Stefan Grundström.
Han är kommunekolog i Timrå och något av en expert på denna ovanliga fjäril. Stefan Grundström har dessutom genomfört årets inventering av arten.
Det har sett ut ungefär som väntat, vi har inte kunnat konstatera någon egentlig minskning. Grovt uppskattat finns 1500 fjärilar i Medelpad. På några ställen har vi inte hittat igen den men då har vi hittat nya områden där mnemosynefjärilen finns. Det kan finnas en variation mellan åren men det kan även bero på att landskapet förändrats.
Arten lever endast på platser där det finns smånunneört eftersom fjärilslarven lever uteslutande på örten.
Smånunneörten är redan nervissnad när fjärilshonan flyger och lägger sina ägg och det finns en teori om att honan använder luksinnet för att placera sina ägg så nära örten som möjligt. Där ligger äggen sedan ända till i april eller maj då de utvecklas till larver som sedan förpuppas, säger Stefan Grundström.
Fjärilen är väldigt kortlivad och som individ flyger den bara ett par dagar, sedan dör den. En population flyger ungefär tre till fyra veckor.
I Medelpad kan man se de ljusa fjärilarna i juni månad och en bit in i juli under en normal sommar.
Den flyger bara soliga dagar, inte om det är regn eller blåst. Är det inte riktigt bra väder kan den ligga i gräset och trycka i flera dygn. Men när den flyger håller den oftast till på öppna platser som i skogsgläntor, på mindre ängar eller längs vägkanter. Mnemosynefjärilen är ganska lätt att känna igen och man kan komma riktigt nära den.
Mnemosynefjärilen förekommer endast mycket lokalt inom några kustnära områden i Sverige.
Den finns bara i Uppland, Bleking och Medelpad idag. 1932 gjordes det första dokumenterade fyndet i Medelpad på norra Alnö, säger Stefan Grundström.
Sedan hösten 1998 är Mnemosynefjärilen Medelpads landskapsinsekt och medan den minskat något i Blekinge och Uppland talar mycket för att den håller ställningarna här. Internationellt har arten en stor men splittrad utbredning som omfattar Norge, Finland, Åland, Baltikum, Pyrinéerna, Alperna, Karpaterna, Apenninerna, norra Sicilien och Balkan samt Iran, Kaukasus och Centralasien.
Det stora hotet i vårt område är att granarna tar över i lövskogarna i framtiden. Vi planerar att försöka gå ut med information om vikten av att lövskogarna bevaras till ägarna av de marker vi vet att mnemosynefjärilen finns på, säger Stefan Grundström.

Källa: Stefan Grundström och Sveriges etomologiska förening.

Mer läsning

Annons