Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-topp motarbetar arenaköpet – vill själv sköta driften

/

I fullmäktige och andra instanser kämpar Tony Andersson (M) för att stoppa kommunens köp av hockeyarenan.
ST kan nu avslöja att han själv, via sitt företag, vill vara med i upphandlingen om driften av ishallen.
Något som går stick i stäv med kommunallagen.

Annons

Bråket om Timrå kommuns köp av Eon arena går vidare. På måndag ska beslut om den segdragna affären fattas i ett extra insatt kommunfullmäktigemöte.

På ena sidan står S och V som med hjälp från C är för ett köp. Det köpet motsätter sig oppositionen och övriga fullmäktigepartier.

Läs också: M:s valslogan "Timrå IQ" får Timrå IK att se rött

I spetsen för motaktionerna går oppositionsråd Tony Andersson (M) men själv är han via sitt företag, T Andersson Konsult AB, intresserad av att få sköta driften av ishallen.

Han har överklagat den första upphandlingen som kommunen gjorde till förvaltningsrätten eftersom han ansåg att den korta upphandlingstiden gjorde det omöjligt för hans företag att lämna anbud och att företaget därmed led skada.

Det agerandet strider mot kommunallagen menar Jan Turvall, lektor vid Göteborgs Universitet och expert på kommunalrätt. Hans dom när det gäller Anderssons agerande är kort och väldigt tydlig.

– Om det påverkar hans intressen så ska han inte delta i besluten, konstaterar Jan Turvall och hänvisar till femte kapitlet 20 paragrafen i kommunallagen.

Tony Andersson själv menar att han bara tittat på anbudet och ansåg att det var felaktigt formulerat. Därför överklagade han också ärendet.

– Man kan ju faktiskt inte lämna ett anbud eftersom upphandlingsunderlaget är ofullständigt och därav lider man skada, säger Tony Andersson.

Enligt honom så har han heller inte gjort något fel när det gäller hans agerande som politiker i frågan.

– Det finns ingen jävsituation i det här. Om man som entreprenör ska kunna lämna anbud så måste anbudsunderlaget innehålla sådana uppgifter som gör det möjligt att alla med rättvist motiv kan lämna ett seriöst anbud, hävdar Tony Andersson.

Han anser inte heller att köpet av arenan har något med själva driften att göra. Och inte heller de beslut eller förslag till beslut som fattats hittills i arenafrågan har satt honom i en jävsituation.

– Jävssituationen kommer den dag som man ska fatta beslut och det är om fem dagar, säger han.

Jan Turvall menar däremot att det inte råder något tvivel om att det handlar om jäv men själva agerandet kan bero på olika saker.

– Det kan vara okunskap eller så känner han till det men hoppas på att ingen märker det, säger han.

Läs också: Krogprofilen tar plats i Timrå IK:s hockeyarena

Mer läsning

Annons