Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många aktiviteter på Hembygdens dag i Ljustorp

/

Hanverksglädje i form av hemmagjorda modeller och en bagarstuga som producerade mjukkaka på Ljustorpsvis.
Allt under en strålande sommarsol och till ackompanjemang av levande musik.
Det var en händelserik och välbesökt Hembygdens dag i Ljustorp.

Annons
Ordförande i Ljustorps Hembygdsförening, Olof Ulander, berättar att det är många år som föreningen haft det här arrangemanget. Och alltid är det välbesökt.
Det spelar ingen roll om det regnar folk kommer hit ändå, säger han.
I år är det lite speciellt med dagen. Olle Nilsmar arbetade tidigare som konstruktör nu är han pensionär och har byggt ett antal modeller av olika maskiner som använts i trakten kring Ljustorp. De fyra maskinmodellerna demonstrerade han under dagen och de var fullt fungerande och skalenliga.
Varje modell har tagit ungefär ett halvår att bygga, säger Olle Nilsmar.
I bagarstugan bakades det mjukkaka och Märta Rönngren, som stod bakom bakbordet, berättar att bakningen lärde hon sig i föräldrahemmet.
Det gavs även en föreläsning om målare från Ljustorpstrakten. Gudrun Brännberg har under många år forskat om målare verksamma i Medelpad på 1700- och 1800-talet. Hur de arbetade och på vilket sätt de målade, det var inte bara tavlor som producerades utan mycket annat färglades också.
Målarna på landsbygden var oftast bredare i sitt målande, säger hon.
Under dagen var det också dop på Hembygdsgården. Det var lilla Gry, Smilla, Amira Wänglund som döptes av vikarierande kyrkoherde Barbro Johansson.Mer läsning

Annons