Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många demonstrerade i Timrå

/
  • Omkring 200 personer gick i förstamajtåget i Timrå. Ett tåg som startade vid badhuset och tågade ner till Stora Torget.

Omkring 200 personer samlades i demonstrationståget i Timrå. Ett tåg som i vanlig ordning gick från badhuset ner till centrum. Ytterligare drygt 100 satt på Stora Torget och väntade in demonstranterna.

Annons

Huvudtalare Ylva Thörn, biträdande partisekreterare för socialdemokraterna gick till angrepp mot regeringens politik som hon menar håller på att rasera den svenska välfärden. Hon gav också en hel del löften om det blir maktskifte efter nästa val.

– Vi vill redan nu satsa på att få ner ungdomsarbetslösheten, sade hon och fortsatte. Unga människor ska utbilda sig jobba eller kombinera utbildning och praktik.

Här betonade hon att ungdomar upp till 25 år inte ska behöva gå arbetslösa mer än tre månader.

Hon lovade vidare en satsning på skolan och menade att antalet elever i samma klassrum måste bli färre och att även förskolegrupperna måste bli mindre.

– För det krävs mer resurser till skolan.

Några riktade regionalpolitiska åtgärder hördes inte i talet. Men en satsning infrastrukturen ville hon se.

– För att fler ska få jobb krävs att det görs satsningar i infrastrukturen. Det krävs att miljonprogrammens bostadsområden renoveras på ett miljösmart och energieffektivt sätt som också skapar jobb.

Ylva Thörn var tidigare förbundsordförande för Kommunal. Och hon var besviken över att kvinnors löner inte blivit bättre.

– Trots att vi skriver 2013 kan jag konstatera att det finns mycket som återstår innan vi har en jämställd arbetsmarknad. Det är fortfarande skillnad i synen och värdet av mäns och kvinnors arbete både vad gäller lön och status.

Sedan kritiserades regeringen som hon menar har raserat delar av villkoren för arbetslösa att kunna få ersättning från Arbetslöshetskassan. Hon gick också till angrepp mot systemet med bemanningsföretag.

– Arbetsgivaren har krävt mer flexibilitet. Anställda ska vara anpassningsbara annars blir det bemanningsföretag. Devisen är så stor produktion som möjligt med minsta möjliga anställningskostnader.

– Och nu ser vi att allt fler tvingas ta jobb dag för dag timme för timme. Otryggheten breder ut sig och det blir tyst på arbetsplatserna.

Mer läsning

Annons