Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga går i mobilfällan

/
  • Urban Schill, polisen, informerade ungdomar på individuella programmet på måndagen. Jacob, Johan och Daniel hörde till dom. Karina Nordgren från församlingen deltog också.

Skenande kostnader för mobiltelefoner var ett av de teman som gymnasister vid individuella programmet i Timrå fick belyst av kosumentrådgivaren, personal från kronofogdemyndigheten, polisen och kyrkan på måndagen.

Annons
Vi har ett nätverk där kronofogdemyndigheten, konsumentvägledningen, polisen, kyrkan och skolan ingår. Vi ser allt oftare att ungdomar fastnar i skuldfällor, inte minst på grund av mobiltelefonkostnader.
Det berättar konsumentvägledare Gerd Nordenberg-Petterson, en av initiativtagarna till samarbetet myndigheterna emellan.
Ofta får hon hjälpa ungdomar och deras föräldrar när det trasslat till sig i relationerna med telefonbolag och hyresvärdar.
Birgitta Alström från kronofogdemyndigheten berättade om vanliga skuldfällor som ungdomar faller i och som hon ofta stöter på i sitt arbete.
Flyttar man ihop och bor sambo är det viktigt att man håller isär sina ägodelar, dokumenterar vem som äger vad, om den andra parten hamnar i trångmål. Gör vi en utmätning i en lägenhet utgår vi ifrån att allt lösöre och bohag ägs av lägenhetsinnehavaren, berättade hon bland annat.
Samma sak om man delar lägenhet med en kompis, vilket är ganska vanligt under studenttiden. Då är det viktigt att båda står för kontraktet. Annars kan den ene bli betalningsskyldig för den andres skulder, påpekade hon också.
Även polisen ingår i det nätverk som startades för halvtannat år sedan. Urban Schill som för en del år sedan arbetade som kvarterspolis i Tallnäs och som jobbat mycket med ungdomsfrågor, informerade om bland annat brott, straff och skadeståndsfrågor.
Även om ett bötesstraff inte är så kännbart så kan ett utdömt skadestånd bli desto jobbigare. En skadegörelse eller en misshandel innebär ofta höga skadeståndskrav och det kan gå fort att hamna i en svår knipa.
Man diskuterade också attitydfrågor, hur polisen förväntar sig att ungdomarna ska uppträda i samhället och hur dom ser på polisen.
Ett 15-tal gymnasister deltog i måndagens informationsträff, som hölls på Tallnäs Studiecenter.

Mer läsning

Annons