Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäns våld mot kvinnor tema i Timrå fullmäktige

/
  • Tord Svensson från KRIS i Sundsvall poängterade de uppväxande pojkarnas behov av bra manliga förebilder som kan ge dem bättre självinsikt för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Fullmäktige i Timrå på måndagen inleddes med en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. Företrädare för inbjudna organisationer och myndigheter fick också kortfattat ge sin syn på ett allmänt samhällsproblem med uppenbara men okända mörkertal. En av dessa, Tord Svensson från KRIS i Sundsvall, framhöll vikten av goda förebilder i det förebyggande arbete som måste börja i mycket unga år.

Annons
Har man ingen pappa hemma så kanske man hittar sina förebilder på våldsvideor och våldsamma datorspel, framhöll han. Kvinnor i allmänhet är verbalt överlägsna att förstå och uttrycka sina känslor. När vissa män hamnar i detta underläge har de inget annat argument att komma med än att slå till, sa Tord Svensson.

Ömsesidigt
Men det är inte bara män som misshandlar kvinnor. Under mina många år som polis har jag upplevt situationer där våldet är ömsesidigt och där såväl man som kvinna försökt slå ihjäl varandra.
Det sa Ulf Ehn, pensionerad polis som numera arbetar aktivt inom Brottsofferjouren.
Jan Aller som är förundersökningsledare vid närpolisen i Timrå pekade på ett annat stort bekymmer, som döljer det mörkertal som alla berörde:
Det är alla dom som inte uppsöker polisen och anmäler att de utsatts för misshandel.
Han nämnde den verksamhet som pågår i Örnsköldsvik med stöd av bland annat landstinget som ett intressant nytänkande. Där noteras alla skador på dom som kommer till akutmottagningen på sjukhuset, som i ett relativt tidigt skede kan leda till att sjukvårdspersonalen kan få en misshandlad att berätta och kanske förmå patienten att ta poliskontakt.

Pppautbildning
Mansjouren i Sundsvall gav ungefär samma signaler som Tord Svensson givit. Jouren har funnits i ett antal år och en av deras viktigaste uppdrag är att försöka medverka som neutral tredje person så att frånskilda pappor som inte har absolut umgängesrätt med sina barn ändå kan träffa dem någorlunda regelbundet. Mansjouren har också haft utbildningar, studiecirklar, för unga män som ska bli pappor för första gången.
Kvinnojouren har funnits i 25 år och arbetar också för att kvinnan ska våga ta steget att göra en anmälan. Det kan vara viktigt i lägen där en ostraffad man, ofta med en bra position i samhället, kallas till förhör hos polisen och får klart för sig hur allvarligt samhället ser på misshandel inom äktenskapet.
Men kvinnojouren, liksom övriga frivilligorganisationer, arbetar under tysthetslöfte och gör inga anmälningar på eget initiativ. Det måste den drabbade själv göra och därför behövs ofta ett omfattande stöd från utomstående.

Mer läsning

Annons