Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkritik upprör storkök

Personalen på storköket i Timrå reagerar nu kraftigt mot den kritik som kommit mot maten. Upprinnelsen är ett brev kommunalfacket i Timrå.

Annons
I brevet radas olika brister upp som kall mat, rå mat och utebliven mat. Upprinnelsen till brevet från facket är en oro över att ännu mer matleveranser ska läggas ut på entreprenörer.
I dag finns det ett antal privata kök som levererar till vissa områden inom äldreomsorgen. Därför kräver kommunal att personalen inom socialförvaltningen, politiker och tjänstemän hittar en lösning.
Vi anser att det borde ligga ett ekonomiskt värde i att behålla intäkterna för maten från de äldre inom kommunens budget istället för att pengarna till en privat leverantör, skriver facket.
Personalen i centralköket konstaterar att man aldrig tidigare upplevt någon liknande kritik som att maten inte skulle vara tillagad. I ett brev till socialchefen Mona Backlund, skriver kökspersonalen:
Därför är vi både upprörda och ledsna över att kritiken inte delgivits oss direkt eller tagits upp via matrådet.
Det finns ett matråd med representanter från pensionärsorganisationerna, äldreomsorgen, centralköket och boende inom äldreomsorgen. Inom rådet samlar man upp och hanterar kundernas synpunkter om maten.
Personalen anser att fackets brev borde gått till rådet och inte upp till socialnämnden.
Mona Backlund tycker det är fackets kritik är korrekt och att det är tråkigt att man inte lyckats lösa problemen i matrådet. Socialchefen menar också att kommunal inte är ute för skada köket:
Utan för att lyfta fram problem som inte kunnat lösas av matrådet, skriver hon i ett svar till centralköket.
Socialnämnden har efter kommunals skrivelse tagit beslut om att Mona Backlund, skolchefen Bengt Östman, kostchefen Märta Eklund och verksamhetschefen för äldreomsorgen Birgitta Andersson, ska se över problemen med maten.

Mer läsning

Annons