Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats täppte till luckan i lagen

/
  • Mats Hagljung i Söråker med domen från Högsta förvaltningsrätten som ger honom rätt mot a-kassan. Hans fall kommer att vara vägledande i framtiden.
  • Domen från Mats Hagljungs jurist.

Bandyträningen satte stopp för a-kassan. Mats Hagljung sågs som egenföretagare och nekades ersättning.
Nu har han fått rätt i högsta instans.

Annons

Vattenspridarna går för fullt på Söråkers IP och solen står högt på himlen.

Mats Hagljung, ordförande i Söråkers IP, har varit här sedan tidigt i morse för att se till anläggningen. Han har arbetat ideellt för föreningen sedan många år.

– A-kassan tyckte inte att jag hade rätt till ersättning för att jag satt som ordförande i en bolagsstyrelse för ett aktiebolag, säger Mats.

Mats Hagljung tog kontakt med sitt fack, Unionen. Men de kunde inte hjälpa honom.

– Facket sa att det här fallet kan vi inte vinna. För som reglerna är skrivna så kan vi inte hjälpa dig, säger Mats Hagljung.

Då, för tre år sedan var han inte bara ordförande för föreningen utan också för ett driftsbolag. Det startades som ett aktiebolag när Söråkers IF tog över anläggningen från Timrå kommun för fem år sedan och drivs med hjälp av underhållsbidrag från kommunen.

Den strukturen var också det som ställde till det när han sa upp sig från sitt jobb och sökte a-kassa. Efter ett halvår började han misströsta. Då hade han inte någon ersättning alls och pengarna började tryta.

– Jag är ganska positivt lagd, allting löser sig på något vis. Men när det började dyka upp papper och tiden gick och inga pengar fanns då var det lite kärvt. Då var jag faktiskt lite tveksam själv att det skulle lösa sig. Men det sa jag aldrig hemma, säger Mats och skrattar.

Unionen tipsade om rättsjuristerna på LO/TCO Rättsskydd i Stockholm och där bestämde de sig för att driva ärendet vidare.

– De tyckte att det här var ett case att driva vidare, säger Mats.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som ansåg att Mats hade rätt till a-kassa eftersom hans arbete i bolaget skulle ses som bisyssla.

Samtidigt menade förvaltningsrätten att han var egenföretagare, det beslutet överklagades till kammarrätten, som avslog ärendet. Då överklagade de till Högsta förvaltningsdomstolen.

Den 22 juni kom domen. Mats Hagljung är inte att betrakta som egenföretagare. Domen är prejudicerande, det vill säga vägledande för andra liknande fall i framtiden. Den kommer att ha stor betydelse, tror Mats.

– Det måste finnas massvis med föreningar som har samma organisation, där människor jobbar ideellt på sidan om i olika bolagsformer.

Hur känns det att ha fått domen?

– Det känns bra, det här måste fram. Framför allt att de har lyssnat på mig. Utan hjälp av juristen hade jag aldrig rett ut det här själv, det hade jag aldrig mäktat med.

En lucka i lagen?

– Ja, verkligen. Det var därför som vi drog i gång det hela.

Och den luckan är täppt nu?

– Ja, som det ser ut med den här domen på högsta instans så.

Nu ska föreningen ändra i sin bolagsordning så att medlemmar inte riskerar att hamna i samma situation igen.

En lösning är att skriva om bolagsordningen för aktiebolaget så att det tydligt framgår att det inte är ett vinstdrivande bolag, utan ett driftsbolag med bidrag från kommunen.

– Vi kommer att ta upp diskussionen med vår revisor, säger han.

Du har precis fyllt 50 år. Det här var väl en bra födelsedagspresent?

– Jo det var det faktiskt, trevligt att det gick vägen.

Mer läsning

Annons