Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Wiehe ger gratiskonsert i Timrå

/
  • Mikael Wiehe är känd för att göra politiska utspel inför storpubliker.

En av Sveriges kändaste artister har mer än någonsin att säga.
Nu uppträder Mikael Wiehe gratis på torget i Timrå.
– Det känns bra och angeläget, säger han.

Annons

På onsdag 18.30 är Mikael Wiehe, 68, inbjuden av Vänsterpartiet för en och en halv timmes lång konsert i Timrå.

– Det känns bra att med väldigt kort varsel kunna säga ja. Jag ser framemot att spela i Timrå. Jag tror inte att jag har spelat där förut.

Det är ingen hemlighet att du, som är väldigt flitigt turnerande, strävar efter ett maktskifte.

– Jag har inte kastat bengaleldar, målat på dörrar eller försökt skrämma politiker på nätet. Jag använder mig av sång och gitarr. Jag har gjort mig lättillgängligare, billigare och utformat ett program med fler politiska och agiterande sånger.

I Dagbladets kampanj #kandulova ställer invånare i Sundsvall, Timrå och Ånge frågor till lokalpolitiker och får ett ja eller nej med motivering. Vad vill du ha svar på innan du röstar den 14 september?

– Jag röstade första gången under legendariska upprorsåret 1968. Sedan dess har jag varit väldigt politiskt intresserad. Jag anser nog att jag har svar på de frågor som avgör hur jag röstar.

Du har tidigare citerat Dalai Lamas ord "våra fiender är våra bästa läromästare".

– Jag tycker att de åtta åren med alliansen måste få ett slut. Men jag måste säga att jag imponeras rent känslomässigt av Fredrik Reinfeldt när han säger att vi måste öppna våra hjärtan. Jag uppfattar honom som en helig människa i frågan om invandring och rasism.

Trappar du ner på "protestsånger" om alliansen förlorar makten?

– Det är bara början. Sedan är det upp till de regerande partierna att visa vart de står, vad de går för och vart de är på väg. Det är inte så alldeles solklart. Det finns fler strider att utkämpa.

2011 medverkade du i TV4:s "Så mycket bättre". Efter programmet har flera artister talat om nytändning. Vilken betydelse har din medverkan haft?

– Året efter hade jag nog 50 procent mer publik. Nu är det väl tillbaka där det började. Men jag är väldigt nöjd med den nivån. Det kommer mycket folk, jag kan spela mina låtar och får applåder på jobbet.

Har du något särskilt budskap till Timråborna?

– Det vill jag gärna att folk kommer och lyssnar på. En trollkarl avslöjar inte sina kaniner i hatten.

Två dagar innan spelningen släpper du en låt med hiphopgruppen Kartellens Sebbe Staxx. Kommer du att rappa något i Timrå?

– Talande texter är inget nytt för mig. Men den är svår för mig att rappa själv.

Mer läsning

Annons