Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militären städar upp sommarens badvikar

Ytletningen efter eventuell odetonerad ammunition och andra farlig saker har påbörjats. Arbetet leds av Göran Johansson från Försvarsmaktens fastighetskontor i Boden tillsammans med Ulf Fredriksson, Karlstad. De har börjat att ringa in riskområdena och söka av badvikarna med minsökare, så att de ska vara säkra inför badsäsongen.

Annons
Vi går igenom skjutplatser och målplatser, men har hittills inte hittat något explosivt. Senare i sommar får vi hjälp av ett 30-tal hemvärnssoldater och då ska övriga delar av det gamla skjutfältet gås igenom, berättar Göran Johansson.
Istället för skarpladdade granater har man påträffat ett stort antal tomma ölburkar, en och annan korvburk och ett stort antal kvarlämnade tältpinnar från militära förläggningstält.
Minsökaren avslöjar metallföremål ner till ett djup av 40 centimeter under markytan. Man kommer också att söka i vattnet nära stränderna på de platser där man vet att folk brukar bada.
Det är viktigt att den som hittar något som kan antas vara gammal ammunition inte gör något annat än larmar polisen. Har någon funnit sådan tidigare och tagit hem som souvenir så kan dom också meddela polisen, men absolut inte transportera föremålet. Polisen meddelar oss och vi åker i så fall hem till upphittaren för att ta hand om fyndet, säger Göran Johansson.
Han vet i dagsläget inte hur länge det kommer att ta att gå igenom hela det gamla skjutfältet. Det kan krävas åtskilliga månader.
Terrängen är ju mycket svår, med block, skrevor och annat som gör sökandet tidsödande, konstaterar han.

Mer läsning

Annons