Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerbesök på Permobil i Timrå

/
  • Magnus Norrbom på Permobil visade arbetsmarknadsministern hur han anpassar rullstolen efter varje enskild kund.
  • Elisabeth Svantesson fick lära sig permobilernas olika funktioner.
  • Platschef Rikard Rönn överlämnade en drake som gåva till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) är ute på valturné. Under tisdagen besökte hon Permobil i Timrå för att få insikt i verksamheten och prata om jobb till unga.

Annons

Förutom en rundvandring på arbetsplatsen tog arbetsmarknadsministern tillfället i akt att diskutera valets viktigaste fråga – jobb.

Under juli månad redovisade arbetsförmedlingen en ungdomsarbetslöshet på 24,4 procent i Timrå. Nyckeln till en ökad sysselsättning bland unga är enligt Svantesson utbildning.

– Fler unga behöver en första rad på sitt CV. Grunden är att de gör klart sin utbildning och att kommunpolitikerna tar tag i de dåliga skolresultaten, säger Elisabeth Svantesson.

Varför har unga i Timrå svårt att nå ut i arbetslivet?

– Arbetsgivaren skruvar ofta upp kraven på den nyanställda. Vi måste sänka kostnaderna för att anställa unga och att hitta nya vägar, som yrkesintroduktionsanställningsjobben.

När ungdomsarbetslösheten är hög väljer många att studera. Samtidigt har Mittuniversitetet minskat antalet platser drastiskt. Anledningen är att regeringen omfördelat anslag från bland annat Miun till lärosäten i södra Sverige.

– Det finns många utbildningsplatser och man ska kunna plugga oavsett om man bor i Sundsvall eller Lund. Men den stora utmaningen för unga är jobben som måste bli fler, säger Elisabeth Svantesson.

Rutinera AB Sundsvall hyr ut konsulter till bland andra Permobil och erbjuder företag en praktikant på köpet. Petra Elf är VD för företaget och passade på att lyfta viktiga branschfrågor under ministerbesöket, bland annat om bestämmelserna kring deltidsbegränsning.

– Reglerna om a-kassa sätter käppar i hjulet för många. Jag tog upp frågan och fick beskedet att de jobbar på en förändring, säger hon.

Mer läsning

Annons