Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnets gudinna inventeras i Söråker

I midsommarveckan kommer den sällsynta fjärilen Parnassius mnemosyne att inventeras på ett område mellan Ala och Torsboda i Söråker.

Annons
En liknande inventering skedde på flera kända lokaler på Tynderö för tio år sedan. Nu vill länsstyrelsens kultur och naturavdelning veta hur arten utvecklats i Medelpad.
När Linné namngav arten på 1700-talet valde han namnet på minnets gudinna i den grekiska mytologin, Mnemosyne. Denna gudomliga kvinna blev också moder till muserna, efter en kärleksakt på Olympen.
Fjärilen flyger från mitten av juni till en bit in i juli, under normalår. Den ställer mycket speciella krav på omgivningens karaktär, med omväxlande öppna marker och öar av lövskog. Det måste också finns smånunneört som fjärilen använder som värdväxt.
Efter svärmningen lägger den sina ägg på denna oansenliga lilla växt, där nästa generation utvecklas. Förpuppad och fullt utvecklad kommer den på vingar igen, framåt midsommar nästa år...

Fått dispens
Kommunekolog Stefan Grundström ska genomföra årets inventering och har för den sakens skull fått dispens från fridlysningsbestämmelserna av länsstyrelsen.
Fjärilarna flyger solida dagar då vinden är svag eller obefintlig. När den tagits med håv kan den märkas försiktigt med tuschpenna, utan att ta någon skada. Sedan släpps den igen.
Genom märkningen kan man upptäcka om det är en tidigare fångad individ som på nytt tagits i håven, eller om det handlar om ytterligare en individ i populationen.
Arten mnemosyne finns på ett fåtal platser i Sverige, bland annat i norra Uppland på ett par lokaler. Den är klassad som starkt hotad av Artdatabanken och därför fridlyst.
Förekomsten kring Söråker och på Tynderö är ovanligt riklig, och dessa platser är av vital betydelse för att förhindra att den helt försvinner ur vår fauna.

Mer läsning

Annons