Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade gravida Zarahs blindtarmsinflammation

/
  • Zarah Palm hade till sist så ont att hennes sambo fick dra upp henne ur sängen.
  • På den av bebisen uttöjda magen har hon nu ett operationssår, om fyra månader ska hon få barn.

Knäckt revben eller avslitet muskelfäste.
I tisdags akutopererades hon för blindtarmsinflammation.
Primärvårdjourens ordination blev "Åk hem och ta en Alvedon, kom tillbaka om du får hög feber".

Annons

Zarah Palm är gravid i vecka 19. Hon kände av smärtan första gången på fredagskvällen. Lördag blev det mera påtaglig värk vid en punkt mellan revbenen och naveln. Söndag hade hon frossa och så ont att hon grät av smärta. Det var då hon åkte till primärvårdsjouren.

– De klämde och kände på mig men skickade mig inte på ultraljud. Knäckt revben eller avslitet muskelfäste vid revbenet var slutsatsen.

Måndag mådde hon ännu sämre och kunde knappt gå, det stack som knivar i magen. Dagen efter fick sambon Philip dra henne ur sängen.

– Då hade smärtan flyttat sig längre ner. Jag har aldrig haft så ont i mitt liv.

Ändå har hon fött tre barn, två barn med vaginal förlossning innan de upptäckte att hon hade för trångt bäcken och det blev kejsarsnitt när Harry, som nu är tio månader, föddes.

Det blev först en färd till Sidsjöns vårdcentral och där fick hon direkt en remiss till kirurgakuten, då hade hon en sänka på 72.

– Blindtarmsinflammation konstaterade de direkt på vårdcentralen.

På sjukhuset gjordes först en kontroll på att bebisen mådde bra innan de vågade söva Zarah Palm och operera henne.

– Men allt gick bra, de gjorde ett till ultraljud innan jag åkte hem och allt var bra. Det var bebisen jag oroade mig mest för.

Trots att hon fött barn tidigare beskriver hon den här smärtan som den värsta hon upplevt.

– Nu har jag läst på, den som är gravid och får blindtarmsinflammation får andra symptom, man får ont längre upp för de inre organen trycks upp. Men det borde primärvårdsjouren veta.

Zarah Palm tänker göra en anmälan om det inträffade. Både på vårdcentralen och på sjukhuset tyckte de att det var konstigt att hon fått en så felaktig diagnos på primärvårdsjouren och en olämplig ordination av smärtstillande.

– De borde ha gjort en grundligare undersökning.

Nu får sambon Filip stanna hemma och ta hand om Harry, katten Sessan som ska få ungar nu, schäfern Ulla och de två äldre barnen Oliver och Hanna.

Annika Serrander som är verksamhetschef för primärvårdsjouren känner inte till ärendet.

– Men det är våra ordinarie familjeläkare på vårdcentralerna, både landstingets och de privata, som jobbar på jouren och de kan sitt arbete. Sedan ska vårdcentraler som upptäcker att något fel begåtts anmäla det och det har inte gjorts.

Mer läsning