Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiler kan få tas i beslag i klassrum

Mobiltelefoner sägs vara ett stort störningsmoment på många skolor. Därför vill regeringen ge lärarna laglig rätt att beslagta elevernas mobiler om de missbrukas. — Jag ser inte detta som ett stort problem. Det handlar om allmän uppfostran, säger språkläraren Solbritt Moberg vid gymnasiet i Timrå.

Annons
I stort sett alla lärare och rektorer i Medelpad som ST har pratat med tycker att den planerade lagändringen är överflödigt.
Det känns onödigt att lägga ner stora resurser på att ta fram en sådan här lag. Problemet är något som jag tycker att skolan ska kunna hantera ändå, säger Anders Edström, enhetschef på Västermalms gymnasium.
Inte heller vid gymnasiet i Timrå anses mobiltelefoner vara något större störningsmoment.
Uppfattar eleverna det som ett problem att min mobil ringer får de säga till mig, skämtar Solbritt Moberg.Hon har undervisat i svenska och franska på skolan i åtta år och tycker att kontakten med eleverna är avgörande för vilket klimat det blir i klassrummet.
Det är viktigt att diskutera hur man uppför sig mot varandra rent allmänt och mobiltelefoner är en del i detta, förklarar hon.
Skolans policy om att mobilerna ska vara avstängda under lektionstid kan ruckas på i vissa sammanhang.
Vi har väldigt olika typer av lektioner. Har vi en genomgång ska telefonen givetvis vara avstängd. Jobbar eleverna mer fritt och självständigt är det inte lika viktigt.
Det finns även andra undantag.
Säger de till före lektionen att de väntar ett viktigt samtal är det också okej. Som exempel kan det vara en del av våra hockeyelever som får ett samtal om att de ska träna med Timrås A-lag.
Eleverna på samhällsprogrammet troppar in en efter en för att ha svenska med Solbritt. Och särskilt många mobiltelefoner syns inte till.
Jag glömde den hemma i dag. I vanliga fall brukar jag ha den i skåpet under lektionerna, säger 18-årige Robin Grahm.
Vad tycker du om att lärarna enligt ett nytt lagförslag ska kunna beslagta mobiltelefoner?
Jag har inget emot det. Men jag tror inte att problemet är så stort att det behövs.
Och fusket på prov, där elever skickar sms till varandra, tror han inte heller är så utbrett.
Nej, jag tror att folk är mer ärliga än man tror.
Klasskompisarna Elina Grothage och Erika Staf släntrar in, men även de har förpassat mobiltelefonerna till sina skåp denna lektion.

Mer läsning

Annons