Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazismens tankar bubblar upp igen

/
  • Skolan vill få eleverna att se kopplingen mellan det som hände under nazismtiden i Tyskland och den högerextremism som växer fram i dag i Europa.
  • Bilderna från de nazistiska koncentrationslägren är fruktansvärda.

Under ämnet "Slutet gott, allting gott?" fick eleverna på Timrågymnasiet en hopkoppling mellan Hitlers judeförintelse och dagens rasism i Europa under minnesdagen av Förintelsen.

Annons

Sofia Hård är historielärare på skolan och har under de senaste tre åren hållit i minnesdagen, överlevare har föreläst och kopplingar görs med andra folkmord och rasismens långa historia.

– Efter andra världskriget sa alla att det aldrig skulle få hända igen, nationalism och rasbiologi fördömdes. Men nu ser vi rasismen växa fram över hela Europa. Och det har blivit mycket mera av det bara under de här tre åren.

Hon tycker det är viktigt att skolan belyser utvecklingen, speciellt eftersom det finns många Sverigedemokrater i Timrå, ett parti med rötterna i BSS, Bevara Sverige Svenskt.

– Många elever har svårt att se kopplingen mellan det som hände under andra världskriget och det som händer i dag.

Sofia Hård exemplifierar med att Hitler först försökte få judarna att emigrera, i dag föreslår Sverigedemokraterna att hjälp till flyktingar inte ska ges i Sverige utan i deras närområde.

– Sedan lyfter vi behovet av källkritik. Allt som står på Internet är inte sant, det förekommer mycket mytbildning.

Wilma Olofsson och Sebastian Söderkvist som går samhälle andra året har varit med och byggt upp en starkt berörande utställning om Förintelsen.

– Det är mycket rasism, man ser det överallt, säger Sebastian.

De är båda överens om att skolan är en viktig plats för att ungdomar ska få perspektiv på det som hänt och förstår vad som håller på att utvecklas i dag.

Den 27 januari har blivit minnesdagen av Förintelsen eftersom det var det datumet fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz 1945.

Framför samhällsettorna på skolan och niorna från Ala skola pekar Sofia Hård på likheter mellan det som föregick Förintelsen och samhället i dag. Missnöje som växer under lågkonjunktur, arbetslöshet och sökande efter syndabockar, sådant som gör att populistiska partier växer.

– I dag är islamofobin den vanligaste rasismen.

Mer läsning