Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till mer öring i Örasjön

Örasjön skulle bli ett eldorado för flugfiske.
Men länsstyrelsen säger nej till utplantering av öring.
– Det känns naturligtvis tråkigt, säger Arne Perming

Annons

Örasjön ligger inom naturreservatet Örasjöbäcken-Långsvedjan i Ljustorpsskogarna. Arne Perming som driver Lögdö vildmark/Bergeforsfisket har stora planer för fisket i sjön. Därför ansökte han hos länsstyrelsen om att få plantera ut öring i naturreservatets vatten. Men beskedet han fick var negativt och det gör honom ordentligt besviken.

– Det underliga är att det har planterats in fisk i den sjön från början, säger han.

Arne Permings planer är att göra Örasjön till en flugfiskesjö och för att genomför det vill han göra stödutsättningar av öring. Men länsstyrelsen sa nej. Myndigheten förklarar i sitt beslut att det enligt reservatets skötselplan inte finns några hinder för stödutsättning av öring, men det får endast ske i undantagsfall. Till exempel när naturliga öringstammen känns svag eller havererar. Utsättning till stöd för sportfiske kan däremot inte anses utgöra ett särskilt skäl för dispens och därför avslår länsstyrelsen ansökan.

Men Arne Perming har inte gett upp hoppet om att göra sjön till ett flugfiskeparadis. Han menar att sjön redan i dag är det en sportfiskesjö och sätts det inte ut öring kommer sjön till slut att tömmas på all fisk. Att fiska med fluga och sätta ut öring skulle enligt Arne vara mycket bättre.

– Jag ville göra Örasjön till en flugfiskesjö. Det är skonsammare med ett begränsat antal fiskare som endast får ta upp ett par fiskar. Jag får titta om det här går att överklaga, säger han.

Mer läsning

Annons