Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas sjukersättning trots värken

/
  • 42-åriga Christina Niva lider av svår värk i lederna. Men trots stora rörelsesvårigheter nekas hon ersättning från Försäkringskassan.

För 12 år sedan fick Christina Niva diagnosen fibromyalgi, vilket innebär svår värk och rörelsesvårigheter. Dessutom för hon en ständig kamp för rätten till sjukersättning.
– Vi som har fibromyalgi blir sällan trodda, säger hon.

Annons

Hon går med kryckor, har svårt för att greppa olika föremål och är ibland sängliggande i flera dagar med svåra smärtor.

De gångna åren har inneburit en omfattande korrespondens med försäkringskassan. Mellan 2009 och 2011 beviljades Christina Niva sjukersättning. Sedan blev hon utförsäkrad.

– Nu har jag socialbidrag och det är det mest förnedrande man kan tänka sig. Jag har rätt till sjukbidrag men det är som om de inte vill förstå det på Försäkringskassan och det gör mig så förtvivlat arg och besviken, säger hon.

På köksbordet står dosettlådan och förpackningarna med smärtstillande mediciner. Dessutom äter Christina hjärtmedicin.

Efter att ha hållit på med en rad sporter under uppväxten fick Christina ryggproblem i slutet av tonåren. Vid årsskiftet 1990-1991 drabbades hon av svår reumatisk feber.

– Då kunde jag inte gå. Det var bara vila som gällde och sedan dess har jag inte mått bra. Under en period när jag läste på Komvux drabbades jag också utbrändhet och kollapsade hemma hos mina föräldrar. Jag har alltid haft extremt höga krav på mig själv och när jag studerade sköt jag upp ätandet. Jag varken sov eller åt, säger hon.

Hon lider fortfarande av ätstörningar.

Christina Niva har drömt om att få arbeta med barn och ungdomar men enligt läkarutlåtandena har värken hittills satt stopp för all form av rehabilitering.

När huvudvärken och ledproblemen utreddes konstaterades att det handlade om fibromyalgi.

– Jag gick hem och googlade och allting stämde. Jag tänkte att "det här är ju jag".

I Christinas morgonritualer ingår att kroppen långsamt ska vakna.

– Det brukar ta två timmar. Vid nio tio står jag på fötterna. Inte en enda dag är jag smärtfri, inte ens på julafton, säger hon uppgivet.

Hundarna Zita och Melker är hennes allt. Tack vare dem får hon rutiner som bland annat innebär långsamma promenader längs elljusspåret i centrala Söråker.

– Hundarna är ofta nedsållade med tårar när jag har ont och när jag har ett skov vilar de med mig, säger hon.

I slutat av mars kom det senaste beskedet från Försäkringskassan.

– De skriver att de inte godkänner någon ny sjukförsäkringsperiod och att de har för lite att gå på fast jag hade skickat in 30 sidor med information, Christina Niva.

Mer läsning

Annons