Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska ungdomar träffas i Söråker

/
  • Från vänster projektledare Jerker Häggström och Emelie Höglin som båda ser fram mot Yunation som startar den 3 november i Söråker och har lockat 150 ungdomar från Finland, Norge och Sverige.

150 ungdomar från mittnorden regionen i Finland, Sverige och Norge samlas under början av november i Söråker. Under tre dagar kommer man att diskutera, lyssna på musik, delta i föreläsningar, se på film, besöka workshops, debattera och bygga nätverk mellan varandra.

Annons
Det kommer 50 ungdomar från varje land, berättar Jerker Häggström, som tillsammans med Emelie Höglin sedan i januari arbetat med förberedelserna.
Det är med både förväntan och en viss nervositet som dessa båda ungdomar för Söråker respektive Sundsvall, ser fram mot den 3 november. Då kör Yunation i gång. Ett mittnorden projekt inom ramen för EU, som ska träffas under temat demokrati och identitet.
Efter att alla samlats och bokat in en bra plats med madrassen på golvet i ett klassrum på Söråkers skola, blir det bio. Då visas \"Armbryterskan från Ensamheten\". Alla kommer också att få chansen att träffa huvudpersonen i filmen Heidi Andersson.
Vår målsättning med satsningen är att ungdomar ska hitta anledningar och förutsättningar att stanna kvar inom mittnordenområdet, säger Emelie Höglin. Det gemensamma för alla tre länderna är att ungdomar flyttar söderut efter utbildningen.
Förhoppningen är att det ska dyka upp många goda förslag under den idémässa som arrangeras i Söråkers Folkets Hus. För att väcka tankar har olika utställare bjudits in och även föreläsare. Helt klart är att lokalerna kommer att sjuda av olika aktiviteter under helgen.
Det kommer också att ges en utrymme för underhållning och gemenskap.
Vi hoppas att det uppstår spontana nätverk mellan deltagarna, säger Jerker Häggström.
Under ett halvår kommer demokratitemat att pågå med olika kontakter och arbeten som ungdomarna ska delta i. Sedan är det dags för Finland och Norge att stå som värdar. I Finland blir temat miljö och i Norge entreprenörskap. Även dessa teman ska pågå ett halvår.
Kravet för att få delta är att man bor inom mittnordenområdet och inte är yngre än 15 och inte äldre än 26 år. Rekryteringen har skett lite olika i länderna.
I Norge har man vänt sig till politiska ungdomsorganisationer och i Finland har man vänt sig till skolor. Vi har vänt oss till ungdomar i allmänhet.
Båda projektledarna håller nu på med de sista förberedelserna innan Yunation startar.
Det ska bli jättespännande. Det viktigaste är att träffas och utbyta erfarenheter.


Yunation ska stärka Mittnordenområdet
Yunation är en del i ProMidNord. Ett projekt som bearbetats av Mittnordenkommittén till Interreg IIIB Östersjön programmet. I projektet arbetar man under fem olika teman med vilka man syftar till att stärka Mittnordenregionens dragningskraft.
Projektets huvudmål är att utveckla och marknadsföra Mittnorden potentialen, baserad på naturresurser och miljökvalitet.
26 organisationer från tre länder: regionala myndigheter, kommuner, nationella verk, universitet, teknikparker med flera deltar.
Mittnordenregionen innebär åtta regioner:
- Västernorrland och Jämtland från Sverige,
- Sör- och Nord-Tröndelag från Norge samt
- Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Finland och Södra Savolax från Finland.

Mer läsning

Annons