Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu bryggs det mjöd vid Eon

/

Två och ett halvt ton bär ska bli till ett välsmakande mjöd.

Processen sker i en buss utanför Eon arena och till Whiskymässan blir det smakprov.

– Det ska bli ett Timråmjöd, säger Johan Phil och häller upp mer blåbär i pressen.

Annons

Det står en gul buss utanför Eon arena men det är inte ishockeyspelare som kommit till Timrå för att spela.

Bussen är Sveriges enda ambulerande bryggeri där Johan Phil och Tomas Lundevi jobbar för fullt med att pressa saften ur de blåbär som är grunden till det mjöd som ska tillverkas i Timrå.

– Det här är sista pressningen och till mässan så ska det gå att provsmaka mjödet, säger Johan Phil.

Han förklarar att det förutom de 2 500 kilo bären går åt cirka 700 kilo honung till satsen som står på jäsning.

Till den här laddningen kommer man också att testa en ny fransk bourgognejäst och den uppför sig lite annorlunda än den sort som brukar användas.

– Den klumpar ihop sig och flyter lite ovanpå så det ska bli spännande att se hur det här fungerar, säger Johan och pressar de sista dropparna ur de blå lokalt plockade bären.

Pressen mosar bären med åtta tons tryck och det strilar en mörkblå vätska ut i kärlet. Johan förklarar att mjödet som produceras i Timrå kommer att få en kraftig smak åt vinhållet.

Det är i huvudsak bären som gör att drycken får den karaktären. Men det går att brygga många olika sorters mjöd och smaken beror helt vad man har för grundrecept.

Johan halkade in på mjödbryggeriet efter det att han gjort några tester. En kompis tyckte mjödet blev så gott att han inte pratade om något annat och på den vägen är det. Johan menar att intresset för mjöd ökar.

– Tidigare var det inte så många som visste vad det var men nu är det fler som är intresserade, säger han och fortsätter arbeta.

Mer läsning

Annons