Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har produktionen kommit i gång i den nya...

Nu har produktionen kommit i gång i den nya fabriken i Söråker. Nio personer har anställts och vid årets slut hoppas man vara upp mot 17 anställda.

Annons
Det handlar om bolaget Swecoat som har sina lokaler strax före kurvan in till centrala Söråker. Ett nybildat bolag som tillverkar liknande produkter som Frantschach gjorde.
Det vill säga att plastbelägga papper som ska användas till emballage.
Orderboken ser bra ut för den närmaste tiden, konstaterar Åke Olsson, produktionschef, som är en av fyra delägare i bolaget och som tidigare arbetat på Frantschach, som lade ner sin verksamhet i Timrå och 43 personer förlorade jobben.
Maskinen monterades ner och flyttades till Tjeckien. Den maskin som nu finns i Söråker kommer från Korsnäs. Och det finns ytterligare en som ska monteras upp om allt går som planerad.
Vi har en planering som sträcker sig fyra år fram i tiden och då ska vi förhoppningsvis vara omkring 45 anställda.
Styrelseordförande är Arne Rengstedt som också är delägare. De övriga är Stefan Söderberg som jobbar som marknadschef och hade motsvarande anställning Frantschach i Timrå och vd Per-Erik Lövgren var tidigare vd för Vänerply AB. Innan dess var han vd på Örebro pappersbruk som Frantschach köpte av Assi Domän
Det var för drygt ett halvår sedan som han pressenterade planerna på att starta en ny fabrik i Söråker. Då under mycket hysch hysch vilken tillverkning som skulle startas.
Fabriksbyggnaden som tidigare var OTB:s lokaler i gamla Gullfiber har byggts ut med drygt 200 kvadratmeter. Det handlar om en satsning på sikt. Meningen är att logistiken ska fungera bra när två maskiner finns i produktion.
Det handlar förenklat om att lägga plast som ett ytskikt eller lägga plast mellan papper. Detta för att kunna emballera till exempel pappersrullar så att ingen fukt tränger in eller ut. Ungefär som en mjölktetra fungerar. Maskinen som finns kan plastbelägga papper från 17 gram upp till 450 gram.
Inom kort kommer extra personal att lejas in. Detta för att man under några veckor ska jobba tre skift, för att klara varor som är beställda.
Vår styrka förutom långa serier är att vi snabbt kan ställa om och på ett kostnadseffektivt sätt även göra kortare serier för kunder.
Åke Olsson betonar att det är en tuff marknad bolaget är ute och konkurrerar på.
Nu i början koncentrerar vi oss i första hand på den svenska marknaden. Jag måste säga att vi har blivit positivt mottagna och många tycker det är roligt att något händer i Norrland.
Inom några år hoppas ägarna att kunna gå ut och även konkurrera utanför Sverige.
Vi tycker att vi har ett bra läge och dessutom nära till underentreprenörer som vi kan anlita.

Mer läsning

Annons