Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny attraktion på Åstön - trebent Jesus

/
  • En osedvanligt välutrustad Jesus kan beskådas i Åstös kapell. Med ett ben vilande i ängelns famn och två i golvet står han stadigt förankrad.

Traditionerna stod ohotade när Åstödagen firades i går. Allt fanns på plats och solen var givetvis med. Men en nästan oslagbar nyhet kunde också beskådas: den nya altartavlan med en trebent Jesus.

Annons
Upprinnelsen till den något kontroversiella altartavlan var en stöld av originalet. Ramen slogs sönder och målningen försvann med tjuvarna. Nu har en kopia målats upp efter en bild. Men konstnären observerade inte att Jesus vilade sitt högra knä på ängeln vid sin vänstra sida.
Och den konstnärliga friheten är ju stor, även vid avmålningar. Så nu hänger altartavlan där med Jesus stående på två stadiga fötter och ett tredje vilande i knät på ängeln.
Den omgivande ramen har tack vare hamnfogden Stig-Gunnar Wikbergs omsorg kunnat restaureras. Den låg fullständigt sönderslagen efter stölden.
Men jag plockade upp varenda bit med en guldflisa på och så har länsmuseet satt ihop den igen och det blev jättefint.
Inte heller är han störd över förändringen i målningen, snarare förefaller det som att han är lite belåten över att ha en alldeles speciell Jesus i det lilla vackra kapell han ansvarar för.
Som vanligt var det mycket människor som trängdes, träffades och talade med varandra på Åstödagen. Och givetvis gick det att köpa lax- och strömmingsmackor som årets Medelpadsbo Eva Sjöström som vanligt stod i köket och fixade medan hennes make Lasse övervakade kapprodden. Många gissade på laxens vikt och ortens gamla yrkesfiskare Stig-Olof Boman berättade att han fått fin lax och att han faktiskt inte sett till någon säl i sommar kring fällorna.
Yxkastningen misslyckades de flesta med medan hästskorna flög i mera ordnade former. Hemvärnet fanns på plats liksom stridsbåt 90 som gjorde uppvisningsrundor. Efter de tragiska dödsfallen i fjol i Stockholm så tar man inte längre ombord passagerare så publiken i år fick nöja sig att beskåda kraftpaketen från stranden.
Och över allihopa lyste moder sol.

Mer läsning

Annons