Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fritidsgård i Timrå

/
  • Bo Markusson räknar med en bra verksamhet när lokalerna är färdiga i bibliotekets bottenvåning. Här ska en ny fritidsgård öppna som får 220 kvadratmeter att hålla till på.

Under oktober öppnar nya fritidsgården i Timrå med en ny inriktning. Bland annat kommer gården att hålla öppet under dagtid fyra gånger i veckan och längre under kvällar.

Annons
Vi kommer också att börja ha öppet under lördagar vilket den gamla fritidsgården inte hade, säger Bo Markusson, verksamhetsansvarig för barn-, ungdom- och kultur.
Normalt brukar fritidsgården öppna i samband med skolstarten. Men på grund av en flytt från lokalerna i Domushuset till Biblioteket blir premiären förskjuten.
Lokalerna ska fräschas upp och delvis byggas om.
Fritidsgården ligger i bottenvåningen och kommer att vända sig till ungdomar från 13 år och upp. I den gamla var även yngre välkomna. Och fördelningen var cirka 50-50.
Vi har alltid sagt att det främst är tonnårsgruppen som ska ha tillträde och att de som går i låg och mellanstadiet inte är fritidsgårdsbesökare.
Den nya gården kommer att stänga en timme senare varje kväll. Under fredagar och lördagar kan det bli ännu senare.
Information om att den gården i Domushuset har stängt har uppenbarligen inte gått fram. Ungdomar har stått och bultat på dörren under kvällar. Förhandlingarna med facket blev nyligen klara.
Där är vi överens om organisation, öppettider, inriktning och allt övrigt. Sedan finns en pågående diskussion med personalen om arbetstider.
Från fackligt håll är man inte nöjda med hur frågan har hanterats. Det ligger fortfarande ett hot om att kommunen kan anmälas för brott mot medbestämmande lagen.
Nämnden tog beslut redan i maj och då hade vi inte haft någon mbl-förhandling, säger Bo Nordqvist, facklig företrädare för Kommunal i Timrå.
Kommer man inte överens med personalen finns en risk att vi stämmer nämnden, säger han. Vi vet att ingen har lust att gå in i den här organisationen. Det är något helt annat än vad de jobbat med tidigare.
Bo Markusson räknar dock med att det ska gå bra och lovar att personalen ska få den kompetensutbildning som krävs. Han tror eller inte att det blir någon konkurrerande verksamhet med kyrkans Inbetween.
Vi jobbar mer målinriktad med ungdomsprojekt.
Han pekar på målningen av väggen på scenen på torget i Timrå och betonar att inritningen ska bygga på vad ungdomarna själv vill göra.
Under dagtid kommer arbetslösa ungdomar att bjudas in och tanken är det ska bli en form av träffpunkt för målgruppen.
Vi kommer att ha en viss programverksamhet och även information av olika slag.

Mer läsning

Annons