Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kaj i Söråkers hamn

/

För nästan ett år sedan kollapsade kajen i Söråkers hamn.
Nu byggs en ny upp och det kommer att ge nya möjligheter i hamnen.
– Det kommer att bli mer plats att effektivt lossa och lasta fartygen, säger Johan Stén.

Annons

Det var i mitten av juli förra året som en del av kajen i Söråkers hamn kollapsade. På en sträcka av cirka 15 meter rasade kajen ner i havet och fartyg dirigerades om till Härnösand för att kunna lossas. Orsaken till raset beskrivs som slitage av olika slag.

– Det är tidens tand tillsammans med tryck från isar och propellerströmmar som gjorde att kajen rasade, förklarar Johan Stén, vd för Deltaterminalen AB.

Kajen kollapsade nattetid och de omständigheterna gjorde att ingen människa skadades under raset. Nu byggs en ny kaj upp i hamnen och förutom de 150 kvadratmeter som förstördes vid raset så renoveras lika mycket till. Det gör att hamnen får sammanlagt 80 meter lång renoverad kaj och det kommer att underlätta vid lossning och lastning av fartygen.

– Vi kommer att kunna operera med två kranar samtidigt och det är en stor fördel, säger Johan Stén.

Bygget av den nya kajen är en investering i miljonklassen men hur många miljoner kronor som satsas på kajbygget vill Johan Stén inte gå in på. Om det blir mer upprustningar framöver är heller ingenting han kan säga någonting om i nuläget. Men satsningen på kombiterminalen i Torsboda öppnar för mycket.

– Vi har beredskap för att kunna möta utvecklingen där, säger Johan Stén.

Arbetet med att bygga den nya kajen kommer att pågå under hela sommaren och tidiga hösten. Helt klart räknar man med att bygget ska vara under sena september eller början av oktober.

Raset i Söråkers hamn skedde ett år efter den tragiska olycka som krävde en människas liv. Det var när en gigantisk kran till E4-bygget skulle monteras ihop nere i hamnen som kranen välte med katastrofala följder.

Mer läsning

Annons