Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kraftledning stör i Lögdö

/
  • Den nya stora matarledningen kommer att skära igenom SCA:s skogsstig i Lögdö där bland annat Surån med sin säregna fauna och flora hotas om ledningen dras som kraftbolaget vill.

—Flytta den nya kraftledningen 100 meter vid Lögdö så skonas vandringsstigen och våtmarken intill. Det föreslår Timrå Naturskyddsförening i ett brev till de som projekterar den planerade matarledningen till Ådalsbanan.

Annons
Föreningen tror att det är en försumbar kostnad att ändra den utstakade sträckningen på den del som annars går rakt över den skogsstig som SCA anlagt i Lögdö.
Området som stigen går igenom tillhör Medelpads yngsta geologiska bildningar. Det är en deltabildning som uppstod när Ljustorpsåns vatten mötte havet för mellan 500 och 1 000 sedan, säger föreningens ordförande Ingela Dahlin i brevet.
När ån muddrades på 1800-talet ändrades åns lopp och kvar av deltat blev den fåra som numera kallas Surån. Floran och faunan i och intill Surån är speciell och har därför sparats och ingår som en del av skogsstigen.

Mer läsning

Annons