Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny naturbok om Timrå släpptes i går

Tio häften och en bok om naturvärden i Timrå har Berry Johansson och Torgny Nordin gett ut. I går kom boken "TIMRÅ — Nio mil kust".

Annons
I den senaste boken har materialet breddats där författarna beskriver diatrem där diamanter kan finnas och industrins påverkan på naturen. Men det handlar också om ett debattinlägg om kustens betydelse ur ett allemansrätts perspektiv.
Författarna är oroliga över trenden att släppa till kustremsor som exploateras.
Det fungerar som en dödsdom. Det går inte att ta tillbaka det man en gång lämnat ifrån sig, säger Torgny Nordin, som illustrerat boken med detaljrika teckningar.
I förorden går det att läsa:
"Tanken i sig är enligt vår uppfattning både kortsiktig och felaktig. Antalet penningstarka skattebetalare är som alla vet begränsat och blir inte fler av att Sveriges kommuner börjar slåss om dem. Ofta påhejade av dyrbara konsulter. De strandnära tomterna ligger dessutom ofta så till att de orsakar kommunerna ökade utgifter för barnomsorg, skolskjutsar, kollektivtrafik och äldreomsorg."
Boken som är på nästan 90 sidor har både bredd och djup när det gäller information om djur, växter och smultronställen i kommunen. Den kostar knappt 100 kronor och är inte tänkt som en hyllvärmare.
Den här ska man ha med sig ut i naturen, säger Berry Johansson.
Författarna har tagit hjälp av myndigheter, forskare och allmänhet i faktainsamlande.
Det handlar om cirka 50 personer som släppt till sina kunskaper för den goda sakens skull.
Det har tagit tre år att göra boken. Texten är lätt att ta till sig och man har valt bort svåra ord och vetenskapliga termer. Allt för att vem som helst ska kunna läsa den och förstå, få tips och ny kunskap.
300 exemplar har tryckts upp. Förra boken sålde i 1.000 exemplar.
Blir det efterfrågan trycker vi upp fler. Egentligen är detta en bok som varje politiker och beslutsfattare i Timrå borde läsa.
Båda anser att den långa kust som finns i Timrå, är viktig att bevara. Inte minst för framtiden och framtida turism.
Den kommer att bli hårdvaluta.
Naturskyddsföreningen centralt har bidragit med 10.000 kronor till boken. Sedan har man använt sig av det överskott som förra boken Natur i Timrå gav. Samt oräkneliga timmar som lagts ner ideellt.
Boken kan säkert användas som ett bra underlag i skolorna när eleverna ska jobba med ämnen som handlar om naturen. Inte minst i Timrå.

Mer läsning

Annons