Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skrotsax för 40 miljoner kronor invigdes i Timrå

/

I veckan invigdes den nya skrotsaxen på Stena recycling i Timrå.
– Det här en bra konkurrensfördel och en riktigt bra investering för framtiden, säger Pernilla Björkenäs, filialchef.

Annons

Investeringen på 40 miljoner kronor är efterlängtad. Med den nya saxen klipper man järnskrot i alla dess former, från uttjänta cisterntankar till gamla cyklar som lämnats in på återvinningscentraler i närområdet. Den är dessutom miljövänlig och drivs med elektricitet rakt igenom. Den gamla drevs av illaluktande dieselmotorer.

Pernilla Björkenäs pekar på en gigantisk hög med järnskrot som med den gamla maskinen skulle ta fyra dagar att ta hand om.

– Effektiviteten är fyrdubblad. Med den nya klippen tar vi hela högen på en dag, det här är verkligen en investering för framtiden och för Norrland, eftersom vi kommer att ta hand om hela Norrlands järnskrot nu. Vi kan packa tågvagnarna bättre, vilket också är både en miljövinst och ekonomisk vinst, säger Pernilla Björkenäs.

Beställaren kan nu ha speciella önskemål om hur järnskrotet ska se ut.

– Vi kan nu skräddarsy våra leveranser bättre efter kundens önskemål, eftersom vi kan klippa i olika dimensioner, säger Pernilla Björkenäs.

Skrotet från Sundsvall, Timrå, Härnösand, Sollefteå och Kramfors var tidigare 35 000 ton om år, inom några år ska 55 000 ton järnskrot om året tas om hand på anläggningen.

– Då gäller det att vara effektiva, vi kan lasta i mycket större bitar och klippa ner till mindre. Förut var tvungna att gasskära ner skrot till mindre bitar, säger Pernilla.

Stena reclyclings vd, Staffan Persson, är på plats för att klippa band och hålla tal på filialen i Timrå som är Norrlands största anläggning. Invigningstala är något han kommer att få göra fler gånger inom snar framtid.

– Totalt investerar vi 200 miljoner i nya saxar över hela landet. Materialflödet har ökat så vi behöver ny utrustning med högre kapacitet, säger Staffan Persson.

Mer läsning

Annons