Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utgrävningar vid vraket i Skeppshamn

/

Utgrävningarna har pågått under två somrar.
Nu ska det fortsätta även under hösten.
Och den här gången är det riktiga bumlingar som ska bort.

Annons

I somras fortsatte forskningen kring 1 600-talsvraket i Skeppshamn ute på Åstön. Vid utgrävningarna har det kommit fram att fören av det gamla handelsfartyget ligger begravd under mängder av stora stenblock. De forslades dit under bygget av en väg i området.

För att dokumentera den delen av vraket så måste stenblocken forslas bort. Nu har Murberget Länsmuseum Västernorrland, som genomfört undersökningarna tillsammans med Länsmuseet Gävleborg och Marinarkeologiska sällskapet, sökt pengar för att få bort stenblocken.

Ansökan har gått till länsstyrelsen och myndigheten är positiv till fortsatta undersökningar.

– Vi kommer att ge bidrag till bortforslingen av stenarna, säger John Molin, arkeolog vid länsstyrelsen.

Den budgeterade kostanden för projektet ligger på 23 700 kronor och när de pengarna har betalats ut så har länsstyrelsen via anslag för kulturmiljövård bidragit med 109 700 kronor till undersökningen av vraket. Det tycker man är väl använda pengar.

– Vi tycker det är viktigt att undersöka ett vrak som ligger så här bra till för det finns nästan inga vrak som är undersökta längs hela Norrlandskusten, säger John Molin.

Enligt plan så ska stenarna forslas bort under hösten och förhoppningen är att de marina undersökningarna ska fortsätta nästa sommar.

Mer läsning

Annons