Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart för saknad runda med konstnärliga inslag

/

Förra året blev det ingen runda.
Nu tar man nya tag och på fyra platser blir det utställning i helgen.
– Det känns väldigt roligt, säger Inger Bylund.

Annons

Tio år i rad arrangerades Konstrundan i Hässjö. Men i fjol blev det ingen efter det att Hässjö byalag lade ner sin ekonomiska förening. Byalaget i Hässjö hade haft hand om arrangemanget som startades av Tord Nylander "Ramgubben".

– Det var han som startade rundan i Hässjö tillsammans med Lions, förklarar Inger Bylund, ordförande i Hässjö Hembygdsförening som nu tar över stafettpinnen när det gäller Konstrundan i Hässjö.

Konstrundan körs som vanligt på flera platser och under lördag och söndag är det utställningar på fyra orter. Det är på församlingshemmet i Hässjö, Västansjölokalen och Söråkers Herrgård samt en utställning i egen ateljé i Ljustorp.

– Det är Lena Sellstedt som ställer ut i sin fina ateljé i Mellberg vid Ljustorps kyrka, säger Inger Bylund.

På alla platser utom i Ljustorp kommer det att finnas medlemmar från hembygdsföreningen på plats för att hjälpa till på olika sätt. Inger Bylund berättar att många besökare ofta tar sig runt till alla utställningarna för att studera konsten.

Flest utställare är det på Söråkers Herrgård som under lördagen även har öppet hus. Där erbjuds besökarna en guidad tur i herrgårdsparken och det går även att gå en frågeslinga där vinnarna får pris.

I Hässjö kommer en sann vän av Konstrundan att ställa ut ett 20-tal tavlor. Det är Hans Wretman från Edebosjön i Stöde som varit med under alla år.

– Det är kul att det kommer tillbaka jag saknade Hässjö förra året, säger han.

I år kommer Hans Wretman att visa upp några av sina verk som han skapat med inspiration från Eugené Jansson, blåmålaren.

De tavlorna gestaltar motiv från tre platser - Stockholm, Spanien och Grekland. I Hässjö ställer även tre ikonmålare ut och tre är också de nya konstnärerna som ställer ut bland de 29 konstnärer som finns med på årets Konstrunda.

Mer läsning

Annons