Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt beslut sätter stopp för mängder av suggor

/
  • Betongsuggorna på gång- och cykelvägarna blir betydligt färre till våren efter det att kommunen infört en ny policy som innebär en restriktivare hållning till utplacering av trafikhinder.

Obehörig trafik på gång- och cykelvägar har stoppats med trafikhinder.
Men hindren ställer till problem för många och nu kommer färre att placeras ut.
– Vi kommer att vara betydligt mer restriktiva, säger Jan Eriksson.

Annons

På kommunens gång- och cykelvägar finns det mängder av trafikhinder utplacerade. Det är oftast i form av så kallade gråsuggor, betonghinder som stoppar trafik som inte hör hemma på platserna. Men hindren ställer till problem för många andra.

– Tillgängligheten för funktionshindrade och synskadade blir mycket sämre, förklarar Jan Eriksson, chef på väg- och trafikavdelningen vid kultur- och teknikförvaltningen.

Därför har Timrå kommun tagit fram en ny policy när det gäller utplaceringen av trafikhinder på gång- och cykelvägar. Beslut i ärendet fattades nyligen av kultur- och tekniknämnden och det innebär att det blir en rejäl förändrig.

– Man kan ha kvar någon sugga men målsättningen är att väldigt många ska försvinna, säger Jan-Christer Jonsson (S), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Under arbetet med att ta fram en ny policy så har även polisen fått yttra sig i ärendet.

För det handlar om rena trafiköverträdelser och på gång- och cykelvägarna sitter det skyltar som ofta inte respekteras och det gör det till ett problem som polisen ska övervaka.

– Men sedan kan man ju diskutera hur pass prioriterade sådana här ärenden är hos polisen, säger Jan Eriksson.

Det handlar om perioden maj till oktober som suggorna är ute på plats. Under vinter så plockas hindren bort så att snöröjningen kan skötas. Men till våren kommer många av de hinder som nyligen togs bort inte placeras ut igen.

– Vi kommer att göra en översyn under vintern inför nästa säsong men hur många som kommer att placeras ut till våren är det för tidigt att uttala sig om, säger Jan Eriksson.

Mer läsning

Annons